De Beer mag nog niet los. [foto Emiel Janssen].
Al ruim een jaar is Cees de Beer de nachtburgemeester van Nijmegen. Hij had grootse plannen voor de Nijmeegse nacht, die hij inclusiever, veiliger, diverser en verrassender wilde maken. Het coronavirus gooide echter roet in het eten. Het nachtleven ligt stil, de cafés en bars zijn gesloten. De Beer is op zoek naar een nieuwe invulling.

„Ik ben opgegroeid in de Hazenkamp, later naar Malden verhuisd en meteen weer teruggegaan naar Nijmegen zodra ik de kans kreeg. Toen ik een jaar of vijftien was kwam ik voor het eerst in The Matrixx, dat was mijn eerste ervaring met uitgaan. Later ging ik naar allerlei cafés, feestjes bij Doornroosje en natuurlijk naar de Vierdaagsefeesten. Zo heb ik in de loop van de jaren de ontwikkeling van de nacht in Nijmegen meegemaakt.” De Beer verklaart zijn liefde voor Nijmegen: „Ik hou van deze stad. Dat is voor mij een goede reden om nachtburgemeester te zijn. Door de eerdere nachtburgemeesters zijn de verwachtingen hooggespannen. Ik neem deze taak dan ook serieus en wil iedereen erbij betrekken. Ik wil een rol waarin ik deze stad mooier maak en samen met mijn team toffe dingen kan gaan doen om het nachtleven te verbeteren. Ik ben een denker en haal inspiratie uit alledaagse dingen. Ik vraag me af waarom we dingen doen zoals we ze doen en wat het maakt dat we het zo doen. Ik maak graag een wandeling door de binnenstad. Wanneer ik door de verlaten straten loop, ontdek ik telkens weer iets nieuws. Bijvoorbeeld dat stukje architectuur dat ik negenennegentig keer heb gemist. Dat inspireert. Ik hou van kunst in de breedste zin: oud, nieuw, beeldend, architectuur, muziek of foto’s. Ik heb anderen nodig om een gesprek mee aan te gaan. Zij hebben andere processen. Wanneer je processen gaat mengen krijg je andere resultaten, vernieuwing. Ik denk dat je zo altijd vernieuwend kunt zijn.”

Alcoholvrij
„Op dit moment ziet de wereld er heel anders uit, dan toen ik als nachtburgemeester startte. Het hele nachtleven staat stil. Dat zal vanzelf wel weer op gang komen, maar voorlopig lopen veel ondernemers en initiatieven schade op. Zonde van al het moois wat we hebben opgebouwd hier in Nijmegen. Ik hoop dat zo veel mogelijk zal blijven bestaan. Maar in alle hoeken zullen klappen vallen, dus ook in het nachtleven. Zo realistisch moet je zijn. Ik zie het als mijn taak als nachtburgemeester om te kijken wat de lokale impact van de coronacrisis op de nacht is en hoe we dat landelijk met alle nachtburgemeesters op kunnen pakken. Daar zijn we nu druk mee bezig. Wij willen natuurlijk niets liever dan weer naar buiten, met elkaar dansen en herinneringen maken tijdens onvergetelijke nachten. Om dat te bereiken zal ongeveer zestig procent van de bevolking gevaccineerd moeten zijn. We hopen dat dat het geval is in het najaar van 2021.

Ik probeer me nu bezig te houden met wat wel kan in de coronatijd. Ik ben gefocust op maatschappelijke projecten, zoals bijvoorbeeld IkPas Battle. Dat gaat over in januari alcoholvrij zijn als goed voornemen. Verder had ik voor de coronatijd contact met de ondernemers uit de Nijmeegse dance scene, die met een mooi project bezig zijn. Zij zijn gestart met Stichting House 4 Unhoused, ook bekend als Home bass Foundation. Het was de bedoeling om feesten te gaan organiseren en daarmee geld op te halen voor dak- en thuislozen. Omdat dat nu niet kan hebben ze actie gevoerd en de housescene gevraagd om een outfit te doneren aan een dakloze. Dan is er in het nieuwe jaar het plan om 48 uur lang radio te gaan maken in samenwerking met Open Source Radio over de nachtcultuur bij Stichting Hubert. Ik zal dan als gast in gesprek gaan met de Rotterdamse nachtburgemeester. Van daaruit zijn we van plan om maandelijks met allerlei mensen vanuit diverse rollen in gesprek te gaan over de nachtcultuur. Dus niet per se mensen direct uit het nachtleven, maar ook bijvoorbeeld iemand die met ouderen werkt en een ouderendisco organiseert. Dit concept moet nog verder uitgewerkt worden. Ook wil ik binnenkort starten met het project ‘een nacht op stap met’. Ik wil dan beginnen met een corona-editie, waarin ik een beeld wil geven van wat het nachtleven is in coronatijd.”

Feesten
„Als er één ding duidelijk is geworden in deze coronatijd is dat de waaier van cultuur niet genoeg op waarde wordt geschat. Er zou meer zichtbaarheid kunnen komen over het feit dat het nachtleven zó veel meer is geworden dan een feestje bouwen. Dat gaan we samen met Doornroosje en Open Source Radio onderzoeken. We willen laten zien dat het nachtleven een cultuur is en ook wel een wereldje apart, omdat het zich in de nacht afspeelt. Dat deze cultuur groter is dan gedacht wordt. We willen ontdekken wat de waarde is van het welzijn van mensen met betrekking tot het nachtleven en wat de kracht is van het nachtleven op de ontwikkeling van personen. Natuurlijk nemen we ook de financiële situatie mee.

Voor corona zagen we dat dj’s en kunstenaars uit Nijmegen vertrekken en naar de Randstad gaan. Ik vraag me af hoe we dat kunnen veranderen, hoe we het talent hier houden en hoe we het vestigingsklimaat hier beter maken. Ik denk dat de verbinding met Arnhem daarbij belangrijk is. We hebben dan meer mensen, meer aanbod en meer marktprincipe. Zo kunnen er nieuwe initiatieven ontstaan. Alles gaat gestaag, doordat we nu niet op een normale manier bij elkaar kunnen komen. Er is veel onzekerheid over wat ik wel of niet kan doen. De situatie vraagt om een andere aanpak. Als ik bijvoorbeeld nu naar een café zou gaan en het wil gaan hebben over het inclusiviteitsbeleid, dan zou de eigenaar zeggen: ‘Dat is allemaal leuk, maar ik weet niet eens of ik morgen nog besta’. Deze tijd haalt de positiviteit uit me. Ik zou willen dat iedereen zich zo goed mogelijk aan de regels houdt, om ervoor te zorgen dat de coronacrisis zo snel mogelijk voorbij is. Ik wil maar één ding: dat we weer kunnen feesten!”


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl