Henri Lamers en Maarten van den Bosch tijdens de tweede uitzending van 2voor12. Foto: Erik Janssen.

Dat zoeken we op, is vaak de automatische reactie van veel deelnemers van de quiz 2 voor 12 als de twijfel over een antwoord toeslaat. Bij deze populaire kennisquiz staat deelnemers een uitgebreide collectie naslagwerken ter beschikking om antwoorden op te zoeken. Maar dat kost geld. Elke seconde. En de seconden tikken snel weg. Twee Nijmeegse deelnemers, Maarten van den Bosch en Henri Lamers, hadden daar geen zin in. Zij wilden winnen en kozen een andere strategie.

Jarenlang wilde Maarten van den Bosch al meedoen aan 2 voor 12, maar in januari vorig jaar leek deelname verder weg dan ooit. Hij lag onder aan de trap na een vreselijke val en kon zich nauwelijks bewegen. Hij bleek ernstig letsel aan zijn nekwervels te hebben. Hij kon zijn hoofd amper bewegen, laat staan in een stoel zitten en zijn werk doen of iets lezen. Een lange periode van revalidatie volgde. Ook zijn quizmaatje en goede vriend, Henri Lamers, sukkelt met zijn gezondheid. Hij heeft geregeld last van evenwichtsstoornissen. Hun droom om succesvol te zijn in de populairste en moeilijkste tv-quiz van Nederland leek onbereikbaar.

Maar het tweetal hield vol. Ondanks de moeilijkheden kwamen ze steeds op hun wekelijkse vrijdagavond bij elkaar. Om te oefenen. Eindeloos oefenen. Vaak tot diep in de nacht, te midden van stapels boeken en naslagwerken. Van den Bosch en Lamers zijn nu eenmaal gek op feiten en kennis. Ze halen plezier uit het zo veel mogelijk weten over zo veel mogelijk. Nerds zouden sommigen ze noemen. Kennis is het nieuwe sexy, zeggen anderen.

Henri Lamers (links) en Maarten van den Bosch (rechts) kozen een opmerkelijke tactiek voor 2 voor 12. Foto: Erik Janssen.

Tactiek
BNNVARA, de omroep die 2 voor 12 produceert, toonde begrip voor hun gezondheidsproblemen en zegde het tweetal toe om hun deelname uit te stellen tot ze er fysiek klaar voor waren. Ondertussen hadden ze goed nagedacht over hun strategie. Van den Bosch, die in zijn vrije tijd eindcorrector is bij De Nijmeegse Stadskrant, zegt over hun tactiek: „We kozen ervoor zo weinig mogelijk op te zoeken en alleen die antwoorden op te zoeken die snel te vinden zijn. Als dat betekende dat we een vraag uiteindelijk niet wisten te beantwoorden, jammer dan. Met een paar fouten zijn we niet bang dat we het woord niet raden. Ik ben een goede puzzelaar.” Presentatrice Astrid Joosten viel hun tactiek in de eerste uitzending op. Een tactiek die het verschil maakte. Met een kleine voorsprong van 18 euro wonnen ze. De tweede aflevering, uitgezonden afgelopen vrijdag 10 mei, bevestigde dat. Het Nijmeegse koppel won glorieus.

Wekelijks kijken ruim een miljoen mensen naar 2 voor 12. De quiz, die in 1971 voor het eerst op tv te zien was, is nog altijd ongekend populair. Vaste prik voor veel mensen op de vrijdagavond. De derde en beslissende ronde van 2 voor 12 met Van den Bosch en Lamers is terug te zien op www.npostart.nl.

auteur: Erik Janssen


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl