Het is het geheim van de fotograaf om mensen en situaties te zien die anderen missen. Fotograaf Henk Braam doet dat al sinds 2008 met Braams blik: de fotorubriek in De Nijmeegse Stadskrant, waarbij hij de stad en de mensen in Nijmegen vastlegt. Deze maand publiceert hij de honderdste foto.

„Die foto is in scène gezet, toch?” is de vraag die geregeld opkomt als mensen de foto’s in de rubriek Braams blik zien. De bijzondere foto’s die Henk Braam maakt lijken soms te mooi om waar te zijn. „Dat is echt niet zo”, zegt Braam met de hand op zijn hart. „Het belangrijkste wapen voor een fotograaf is goed kijken. Concentratie en snel kunnen anticiperen op mensen en situaties helpen om een vluchtig moment dusdanig te bevriezen, dat ‘het beslissende moment’ voor eeuwig wordt vastgelegd. Dat lijkt heel eenvoudig maar is nog een hele kunst.”

Braam koos voor dit artikel zijn mooiste tien foto’s uit het uitgebreide archief aan Braams blik’en. De honderdste Braams blik is hier te zien.

Fotograaf Henk Braam

Henk Braam (1960) heeft de Academie voor Beeldende Kunst te Arnhem doorlopen. Zijn geboorteland Zambia is nog steeds van invloed op zijn werk. Vanaf zijn tiende jaar woonde hij in Beek-Ubbergen, later in Nijmegen. Braam heeft fotoreportages gemaakt voor Amnesty International, Artsen zonder Grenzen, culinaire vakbladen en hij geeft workshops en lezingen. Hij exposeert geregeld in de regio Nijmegen en heeft meegewerkt aan fotoprojecten. In 2020 kreeg Braam een subsidie van de gemeente om een fotoreportage te maken van de stad Nijmegen tijdens de pandemie. De expositie ‘Corona 2020 Schoonheid en het Beest’ was in de Stevenskerk te zien in datzelfde jaar. In 2022 waren dertig Braams blik’en te zien als onderdeel van de tentoonstelling ’40 jaar De Nijmeegse Stadskrant’.

Met zijn werk heeft hij meerdere prijzen gewonnen, waaronder in 1998 De Zilveren Camera eerste prijs categorie Buitenlands Nieuws series, in 2000 De Zilveren Camera derde prijs categorie Architectuur enkel en in 2005 De Zilveren Camera derde prijs categorie Dagelijks Leven series.

Sinds twee jaar beheert Braam het fotoarchief van de inmiddels overleden fotograaf Jan van Teeffelen, met wie hij goed bevriend was. Eind 2024 zal dit moeten resulteren in een expositie en een boek. Het is geen toeval dat Braam deze taak op zich genomen heeft. Ook Jan van Teeffelen was een gepassioneerde straatfotograaf.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl