Kunstenaars zijn vaak onderbetaald, is de stelling van Marie-Louise Fransen. Foto: Jan Lintsen.

Kunstenares Marie-Louise Fransen vindt dat kunst en kunstenaars niet genoeg gewaardeerd worden. Ze wil dat de politiek helpt meer sympathie te genereren bij het grote publiek voor de plaatselijke kunst en kunstenaars.

„Kunstenaars worden vaak weinig of niet betaald voor hun werk. De kunstsector heeft de grootste groep onderbetaalde zzp’ers. Dat probleem speelt al sinds de afschaffing van de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) in 1987. Nu zijn er politici die anti-kunst zijn en roepen dat kunst een linkse hobby is,” verzucht Marie-Louise Fransen. Zij werkt als kunstenares met textiel, glas en edelstenen. Daarnaast is ze coördinatrice en bestuurslid van de Kunstraffinaderij, die tweejaarlijks een multidisciplinaire kunstbeurs organiseert met nieuw werk van kunstenaars uit de regio Nijmegen en het Duitse grensgebied. „Er is te weinig respect voor kunst en kunstenaars, terwijl wij net zo goed een echt ambacht hebben als de timmerman of de bakker. Onze functie in de maatschappij bestaat uit verfraaien, zingeven en het bij elkaar brengen van mensen.”
Wethouder van Cultuur Noël Vergunst vertelt in een interview waar ook wat punten van Fransen besproken worden, dat het klopt dat in de cultuursector slecht betaald wordt: „Ook het Rijk wil dat kunstenaars beter financieel worden beloond. Maar wie moet dat betalen? Zelf trekt het Rijk daar niet meer geld voor uit. De gemeentes betalen het grootste deel van de kunstsubsidies. Van 1956 tot 1987 hadden we de Beeldende Kunstenaars Regeling, de BKR. Kunstenaars kregen een uitkering en moesten in ruil daarvoor werk leveren. De gemeente kreeg zo heel veel werk waarvan de kwaliteit wisselend was. De gemeentelijke kunstcollectie is een aantal jaren geleden daarom flink teruggebracht.” Daarnaast vraagt Vergunst zich af of mensen die zich kunstenaar voelen, dat ook op professioneel niveau kunnen zijn: „Er zijn maar heel weinig mensen die van kunst kunnen leven. Ikzelf was ooit muzikant in een bandje. We vonden onszelf wel goed en werkten keihard, maar we hielden er geen cent aan over.”

Hanggeld
Fransen vindt dat er bij de gemeente Nijmegen minder sympathie en ondersteuning is: „Waar er vroeger hang- of stageld gegeven werd als werk bij de gemeente in een vitrine hing, mag de kunstenaar dat nu gratis doen. Zelfs in musea wordt niet altijd hanggeld gegeven. Ik heb ook enkele keren meegemaakt dat ik met een groep kunstenaars ideeën inbracht bij mensen van de gemeente, bijvoorbeeld over de Honig, en dat de kwartiermaker daar mee aan de slag ging zonder ons daarbij te betrekken.”
Fransen ziet veel mogelijkheden voor de gemeente om waardering voor kunst en kunstenaars te tonen en te helpen om meer sympathie en begrip te kweken bij het grote publiek: „Laat wethouders elk jaar een kunstenaar adopteren om in het zonnetje te zetten. Gebruik daarvoor ook de gemeentelijke nieuwsbrief en de pagina’s in De Brug en wijkbladen. Laat cadeautjes en trofeeën maken door kunstenaars. Ondersteun kunstenaarsinitiatieven die een breed publiek willen bereiken door bijvoorbeeld speciale programma’s neer te zetten voor kinderen en ouderen. De gemeente kan ook helpen in het bij elkaar brengen van bedrijfsleven en de kunstsector en een functie vervullen in samenwerking met het Duitse grensgebied. Ik zou ook graag zien dat de gemeente een platform maakt samen met kunstenaars van diverse disciplines die met enige regelmaat plannen ontwikkelen om het kunstklimaat te verlevendigen. Kunst en kunstenaars verdienen echt meer ondersteuning en waardering. Er is veel mogelijk zonder dat het geld hoeft te kosten.”
Vergunst: „Er is nooit een vergoeding betaald voor het exposeren in de ruimte bij de ingang van het stadhuis. Kunstenaars vragen er vaak zelf om hier te mogen exposeren. Wel was er vroeger een coördinator die de exposities regelde. Daar is op bezuinigd; het werk is overgenomen door ambtenaren. Verder betaalt de gemeente de gewone tarieven voor cadeaus, trofeeën en logo’s die kunstenaars op ons verzoek maken. Overigens wordt er gewerkt aan een platform van beeldende kunstenaars. Ik had laatst een gesprek met Youri Appelo van Expoplu die bezig is zo’n platform op te richten, iemand van de nieuwe kunstenaarsgeneratie. Ik raad Fransen aan contact met hem op te nemen.”

auteur: Mariët Mensink


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl