Op Wereldlichtjesdag werden de kinderen die zijn omgekomen in de oorlog in het Midden-Oosten, op de Veerpoorttrappen bij de Lindenberg herdacht met een kaarsje en het noemen van hun namen. Vele Syriërs hielpen mee lichtjes te ontsteken.

Lichtjes voor omgekomen kinderen in de Midden-Oosten-Oorlogen. Foto: Corné van Iersel

Op 8 december 2024 was de internationale Wereldlichtjesdag. Over de hele wereld werden overleden kinderen herdacht met een lichtje. Op de Veerpoorttrappen bij de Lindenberg werd een bijeenkomst gehouden voor de ongeveer 18.000 kinderen die sinds 7 oktober vorig jaar zijn omgekomen in de oorlog in de regio Palestina-Israël-Libanon.

Het gaat om ongeveer 17.400 kinderen uit Gaza, 231 kinderen in Libanon, 145 kinderen op de Westelijke Jordaanoever en 38 Israëlische kinderen.

Uit het welkomstwoord: ‘18000 kinderen die nooit meer buiten zullen spelen, nooit meer een liedje zullen zingen, nooit meer naar school gaan. 18.000 kinderen zonder toekomst… Onze gedachten gaan uit naar de ouders, broertjes, zusjes, die deze kinderen moeten missen. Zó veel levens verwoest, zó veel nooit meer… Maar er sterven nog dagelijks kinderen en er zijn ook kinderen vermist. We kunnen daardoor nooit volledig zijn. Met de ongeveer 18.000 namen van kinderen die we noemen, besteden we aandacht aan alle kinderen die in de oorlog zijn omgekomen.’

Verbonden

De organisatie wilde bij deze actie geen standpunt innemen over de voortgaande oorlog. Ze wilde een waardige, respectvolle herdenking van de omgekomen kinderen, want… ‘alle kinderen zijn onschuldig’.

Meer dan vijftig Syriërs hielpen met het ontsteken van de duizenden lichtjes ontsteken. Dit deden ze na afloop van hun feestelijke tocht door de stad om de val van Assad te vieren.

Tegen de windvlagen in, die het aansteken bemoeilijkten en geregeld vele kaarsjes weer uitbliezen, werden duizenden kaarsjes aangestoken door

Lichtjes in 8.000 bekers met de namen van de omgekomen kinderen erop. 

meer dan honderd mensen. De kaarsjes werden in bekertjes gedaan, met de naam van een overleden kind erop. Meer dan een uur lang werden de namen van omgekomen kinderen voorgelezen. Esther Zawiolkowski, als vrijwilligster betrokken via het Huis van Compassie: „Er zijn een paar honderd mensen geweest, de helpers meegerekend. Het was zo verbonden, ingetogen en respectvol. Mensen van uiteenlopende culturen en achtergronden werkten eendrachtig samen.”

De organisatie kreeg de namen van de kinderen van het Rode Kruis en een Palestijnse organisatie.

Stilstaan

Pieternel van Zomeren nam het initiatief om de kinderen die omkwamen in de Midden-Oosten-oorlogen te herdenken. Foto: Corné van Iersel.

Pieternel van Zomeren is de initiatiefnemer van deze actie. Ze bracht verschillende organisaties samen. Naast haar eigen Gezellig Nijmegen, huiskamer voor nieuwe Nijmegenaren en mensen die er al langer wonen, zijn dat: Stichting Droep, voor nieuwkomers onderweg naar integratie; Stichting Dar al Yasmin (DAY), zelforganisatie die nieuwkomers ondersteunt op het gebied van welzijn, cultuur, onderwijs en ondernemen; Huis van Compassie, waar compassie met mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie centraal staat, en Nederlands de Baas, school voor inburgering en taal.

Van Zomeren: „Stichting DAY stelt haar rekeningnummer beschikbaar voor ondersteuning van de actie en van kinderen in het Midden-Oosten. Er kan nog steeds gedoneerd worden. Het geld dat overblijft na aftrek van de kosten voor deze herdenking, gaat naar de kinderen in Gaza. Op onze website www.levenvoorkinderen.nl staat alle informatie.

Er was zoals elk jaar ook een herdenking van overleden kinderen in de Stevenskerk. Maar deze kinderen die zijn omgekomen in de oorlog verdienen extra aandacht. Vandaar dit initiatief. We gaan kijken of we dit jaarlijks gaan doen, voor alle kinderen die zijn overleden als gevolg van oorlog. Misschien in een wat andere vorm. Laten we bij deze kinderen stilstaan en hen nooit vergeten.”

 


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl