Het Nijmeegse studentensportleven ligt behoorlijk stil sinds de lockdown. Er kan nauwelijks gesport worden en samen een biertje drinken in de kroeg zit er ook niet meer in. Zo houden deze studentensportverenigingen hun hoofd boven water in een tijd met veel beperkingen.

Nijmegen is een sportieve studentenstad en telt inmiddels 37 sportverenigingen, met een 38e alweer op komst. Normaal gesproken sporten er dagelijks honderden studenten in de binnenruimtes en op de velden van het Radboud Sportcentrum. Sinds de laatste lockdown, die is ingegaan in december, is het er bijzonder stil in het normaal rumoerige sportgebouw. Geen getik meer van ballen en de netten zijn netjes opgeborgen in het opslaghok. Wel mag er tegenwoordig af en toe op anderhalve meter afstand buiten gesport worden. Een verademing in een vreemde tijd als deze. Veel verenigingen maken hier dan ook gebruik van en organiseren aangepaste buitentrainingen voor hun leden.
Voor veel studenten is sport een belangrijke factor en toevoeging in hun studententijd. Dat studenten momenteel niet kunnen sporten, is een groot gemis. Sporten in je studententijd is ook nog eens bevorderlijk voor je studieresultaten. Uit een onderzoek van Bureau Beweeg blijkt dat studenten die geregeld het sportcentrum bezoeken 0,7 studiepunten meer behalen dan studenten die dat niet doen. Ook zijn sportverenigingen een grote, sociale bron van ontmoeting en gezelligheid. Er vinden veel activiteiten en borrels plaats. Daarnaast heeft iedere vereniging een bestuur, vaak ondersteund door commissies. Door corona vergaderen de bestuurs- en commissieleden nu meestal online.

Doorzettingsvermogen
De Nijmeegse Studenten Sportraad (NSSR) heeft een ondersteunende functie voor de studentensportverenigingen (SSV’s). Voorzitter Joost Swaving (23) ziet ondanks de obstakels veel creatieve studenten om zich heen. Zij nemen volop initiatief om er toch nog iets van te maken in deze coronatijd. „In het nieuws hoor je vaak de negatieve dingen over studenten zoals illegale feestjes”, vertelt hij. „Ik wil natuurlijk niet ontkennen dat dit gebeurt, maar ik vind het oneerlijk om alleen hierop te focussen.” Zelf ziet hij namelijk juist dat de meeste studenten een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. „Ze gaan op een veilige, creatieve en flexibele manier om met de beperkingen.”
Sportverenigingen organiseerden in het afgelopen jaar massaal onlineactiviteiten. „We verzinnen zo veel mogelijk manieren om het online toch leuk te maken”, vertelt Loïs Peters (23), Assessor Extern bij de zeilvereniging N.S.Z.V. De Loefbijter. Ze is nu aan het bijkomen van haar kater van hun onlineborrel. „In het programma Mibo kun je rondlopen als in een echt café. Je kunt zelfs kiezen bij welk gespreksgroepje je aansluit. Net een echte borrel”, vertelt ze lachend. Een van de leukste activiteiten was het onlinekerstdiner. Er werden voorgekookte gerechtjes bezorgd die bij de leden vervolgens via een videocall samen verder werden klaargemaakt. Ook organiseren ze onlinetheorieavonden om hun zeilkennis toch nog wat extra bij te spijkeren. Momenteel is er zelfs de mogelijkheid om samen op een terras bij Villa van Schaeck ’s middags te borrelen. “Het is fijn om elkaar fysiek te kunnen zien ook al is het nog niet de oude vertrouwde borrel.”
Ook de andere sportverenigingen zijn volop bezig met het ondernemen van (online)activiteiten. Zo organiseert de korfbalvereniging Skunk een wekelijkse quizcompetitie en koken en eten leden samen hetzelfde recept voor de camera op Zoom. Ha-Stu, de zaalhandbalvereniging, organiseert met haar commissie veel sportieve activiteiten waar leden aan mee kunnen doen. Een voorbeeld daarvan is dat ze de trappen af moeten lopen bij de Waal en dit vervolgens filmen terwijl ze bezig zijn. Ook hebben ze laatst een onlinebierproeverij georganiseerd. De voetbalvereniging FC Kunde deed een stayfitchallenge, waarbij teams met elkaar de uitdaging aangaan en een grote wandeltocht lopen die ze registreren via de sportapp Strava.
Aangepaste sportlessen
Op een normale manier sporten is nu helaas niet mogelijk. Wel zijn er pasgeleden wat versoepelingen vanuit de overheid gekomen voor sporters. Zo mag er momenteel in teamverband en op afstand buiten gesport worden. Ook de tennisbanen zijn geopend voor het spelen van enkelspel. Daarnaast kunnen studenten buiten een individuele work-out doen met materialen van het Radboud Sportcentrum zelf. Ook thuis kan er nog getraind worden. Het sportcentrum organiseert dagelijks onlinesportlessen en er staat ook een aantal video’s op zijn YouTubekanaal. Bij sommige verenigingen zoals de zeilvereniging kun je momenteel gewoon sporten in tweetallen. Ook de e-sport vereniging Dorans kan makkelijk online doorgaan met haar trainingen en competitie.
Vicky Seveke (27) is al een aantal jaren lid van de badmintonvereniging NSBC Stuban. Ze mist het badmintonnen en de regelmaat die het sporten geeft. Het geeft structuur en zorgt voor een betere mentale en fysieke gesteldheid. Voordat de meest recente versoepelingen ingingen, mochten mensen boven de 26 nog niet buiten sporten. „Ik vind de leeftijdgrens erg oneerlijk omdat hij nergens op gebaseerd is.” Ze vindt dat mensen boven de 26 net zo goed lichaamsbeweging nodig hebben in deze tijd. Daarnaast was Seveke erg te spreken over het Sportcentrum toen er nog binnen gesport mocht worden. „Ik vind dat ze erg zorgvuldig handelen. Daardoor was de kans op besmetting klein.”
Bestuursjaar
Voor de bestuursleden van de sportverenigingen, is het een gek en soms moeilijk jaar. „De uitdaging als bestuurslid is dit jaar heel anders. Het is lastig om nu bestuur te zijn, maar daarentegen is het wel een goede invulling van mijn tijd. Ik verveel me namelijk nooit”, vertelt Peters van De Loefbijter. „Wel is het veel lastiger om binding te vinden met de leden. We zouden het jammer vinden als we het jaar afsluiten en maar enkele borrels hebben gehad.” Britt Tackenberg (21), secretaris van de badmintonvereniging NSBC Stuban, heeft het gevoel dat haar bestuursjaar alleen maar gefocust is op werken, zonder de leuke dingen als activiteiten en borrels die er normaal bij horen.
Swaving wist dat hij als voorzitter van de NSSR aan een apart jaar begon. Hij vindt het fijn dat hij zich kan inzetten voor het welzijn van alle verenigingen en de studenten. Zo heeft hij geregeld contact met de gemeente over sport in Nijmegen en heeft hij een adviserende brief geschreven aan het Rijk. „Studenten zijn een aparte populatie, ze leven vaak maar in een ruimte van tien vierkante meter.” Volgens Swaving is het van belang om hen perspectief te kunnen bieden in deze tijd.
Gemis
Ondanks het grote doorzettingsvermogen van de studentenverenigingen is het voor hen een lastige tijd. Swaving merkt dat de animo voor onlineactiviteiten steeds verder afneemt. „Eerst was het nog wij tegen corona en iedereen deed mee. Na de zomer was iedereen er een beetje klaar mee en nam het enthousiasme af.” Hij hoopt dat er na deze zomer weer normaal gesport kan worden. Voor nu proberen de sportverenigingen het zo leuk mogelijk te maken met de buitentrainingen en onlineactiviteiten. “We proberen zo goed mogelijk te blijven communiceren binnen het bestuur en met onze leden”, vertelt Peters van De Loefbijter. Ze ziet het dan ook als een gezamenlijk doel om er het beste van te maken.