Een onverwachte ontdekking tijdens een ommetje, een kabouteriglo. [foto Mariët Mensink].
De Ommetjesapp van de Hersenstichting is een groot succes. Elke dag een ommetje lopen van twintig minuten voor punten en medailles blijkt leuk, maar er zijn wat problemen: valsspelen kan.

Een broer die graag wandelt en het competitie-element geinig vindt, stuurt mij de link van de Ommetjesapp van de Hersenstichting door. Ik fiets of wandel haast elke dag. Waarom zou ik meedoen? Uit nieuwsgierigheid natuurlijk: waarom vinden zo veel mensen dit leuk? Ik vraag wat rond: vriendinnen doen mee om een gezonde gewoonte te ontwikkelen en om coronakilo’s eraf te lopen.

De app is snel geïnstalleerd. Ik ga wandelen in het Goffertpark, het prachtige Nijmeegse groene hart. Ondanks koude wind en sneeuwbuien maken tientallen ouders en kinderen er plezier door de hellingen af te sleeën. De vrolijke wandeling levert me meteen twaalf punten op. Ik meld me aan voor het Nederlandse team. Van de ruim zeshonderd deelnemers ben ik al na een dag nummer 45. De meeste mensen maken een eigen team van vrienden of collega’s, vertelt een mail van de Hersenstichting.

De tweede dag wandel ik met een vriendin meer dan twee uur. Nu blijkt dat de app, als deze twee uur aanstaat, aanneemt dat je hem per ongeluk aan liet staan en telt hij de gemaakte meters niet mee. Ik krijg wel punten voor medailles, twee dagen achter elkaar wandelen en delen van mijn prestaties. In het team ben ik opeens twaalfde! Dat gaat te gemakkelijk. Om meer competitie te krijgen ga ik meedoen in het team van een vriendin.

Proef
Ik merk dat ik ook punten krijg als ik stukjes fiets, is dat de bedoeling? Een vriendin en ik delen elk ommetje dat we lopen met elkaar, dat levert steeds twee punten op. Is dat een beetje valsspelen of zijn we gewoon slim? Mijn partner denkt dat de app ook best kan werken als je niet loopt. Ik ben overtuigd van niet, maar zet als proef de app aan terwijl ik op de bank zit. Grote schok: na een halfuur krijg ik acht punten voor het ommetje en de onafgebroken reeks. Hij kan de route niet geven, zegt de app, daarom krijg ik niet de extra punten voor meer dan 750 meter lopen. Deelnemers kunnen dus valsspelen. Ik mail de Hersenstichting mijn waarnemingen. Communicatiemedewerker Andreas Tober mailt snel terug dat punten scoren op de bank niet moet kunnen, omdat de gps dat zou merken. Hij stuurt mijn vragen en opmerkingen door.

Punten krijgen op de bank lukt mijn buurvrouw ook. Een vriend zegt dat gps niet heel nauwkeurig is, hij meet maar om de zoveel tijd. De ene keer pakt hij de ene kant van je huis en de andere keer de andere kant, zodat het lijkt of je beweegt.

Pijnpunt
In de reacties in de appstore is te lezen dat er meer problemen zijn met de app. Met doneren maar ook met het goed meten van tijd en afstand. „Misschien kunt u in de app uitleggen wanneer de app wel en niet afstand en tijd kan meten?” mail ik aan Tober. Hij antwoordt dat ze de reacties in de appstore in de gaten houden en er voortdurend aan werken om de problemen aan te pakken. Ik gebruik de fouten in het programma om dingen recht te zetten: een dag vergat ik de app aan te zetten en haalde ik toch wat punten door de ‘bankwandeling’.

Tot de Hersenstichting een oplossing vindt, kun je sjoemelen. Gelukkig willen de meeste mensen op een sportieve manier winnen. Op de laatste sneeuwdag zie ik een kabouteriglo. Morgen gaat het regenen. Maar ook in de regen blijft het leuk om met deze app te wandelen.

De ommetjesapp
De Hersenstichting lanceerde in maart 2020, bij de eerste coronagolf een wandelapp: Ommetje. Volgens communicatiemedewerker Andreas Tober hebben op 10 februari 825.000 mensen deze app op hun telefoon gezet. De laatste week kwamen er 145.000 mensen bij: in dagblad Trouw meldde Tober 4 februari nog 680.000 deelnemers.

De wandelapp stimuleert je om minimaal twintig minuten per dag te wandelen door je punten te geven en medailles in een negental kleuren, plus vele weetjes, waarom al dat wandelen zo goed voor jou en je hersens is. Je kunt in digitale groepen wandelen, teams, en een onderlinge wedstrijd houden: de app houdt bij hoeveel punten en medailles ieder heeft. De Hersenstichting stimuleert met de app een dagelijkse wandeling omdat het een betere doorbloeding van de hersenen geeft. Wandelen geeft meer energie, controle over impulsen en maakt mensen productiever en creatiever.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl