Judith Holzmann blaast de Nijmeegse Heksennacht nieuw leven in. [foto Judith Holzmann].
Judith Holzmann, medeoprichtster van het Instagramaccount Catcalls of Nimma, gaat de strijd aan tegen straatintimidatie. Op 8 juli organiseert ze de Nijmeegse Heksennacht, een protestmars waar krijt en muziek centraal staan.

„Ik werd achtervolgd op straat, kreeg opmerkingen over mijn borsten en werd nagefloten.” Judith Holzmann weet waarover ze spreekt, jarenlang had ze te maken met intimidatie op straat. Volgens het CBS, dat straatintimidatie in Nederland onderzocht, zegt twee op de drie vrouwen in de leeftijd van 12 tot 25 jaar in 2020 en 2021 weleens te zijn lastiggevallen op straat. Ze zijn nagefloten of nageroepen, en soms ook achternagelopen. Een derde van de jonge vrouwen voelde zich onveilig of bang door deze straatintimidatie.

„Straatintimidatie is vaak onzichtbaar. Ik zocht een manier om het naar voren te brengen en zichtbaar te maken.” Holzmann startte mede op Instagram Catcalls of Nimma, waarmee ze sinds 2020 toegestuurde ervaringen met straatintimidatie neerkrijt op straat. Precies op de plek waar iets is gebeurd. Inmiddels zijn er in Nijmegen al meer dan honderd locaties waar Catcalls of Nimma gekrijt heeft. Op die manier wil Holzmann mensen letterlijk en figuurlijk stil laten staan bij de impact hiervan. Met de Nijmeegse Heksennacht wil ze het groter aanpakken en met een diverse groep mensen de straat opgaan; een protestmars tegen straatintimidatie en voor meer liefde en respect op straat.

Fakkels
Het concept van de Heksennacht kent een lange geschiedenis. Op 19 mei 1978, tijdens de tweede feministische golf, organiseerde de actiegroep Vrouwen tegen Seksueel Geweld uit Amsterdam de allereerste Heksennacht. In tien steden, waaronder Nijmegen, gingen meer dan achtduizend vrouwen de straat op met spandoeken en fakkels om de straat terug te eisen. Net als mannen wilden ook zij ‘s avonds veilig over straat kunnen, zonder vervelende opmerkingen, seksuele intimidatie en geweld.

Holzmann is enthousiast over de komende Heksennacht: „We hebben een uitgebreid programma, dat begint in de Mariënburgkapel, waar de geschiedenis van de Heksennacht en pamfletten van vroeger te zien zijn. Daarna lopen we met een grote groep en veel muziek door het centrum van Nijmegen. Tijdens de mars stoppen we op meerdere plekken om ervaringen van straatintimidatie neer te krijten.” De avond wordt afgesloten in Café de Plak met een eindfeest.

„Het gaat niet alleen om vrouwen”, zegt Holzmann, „Iedereen die met straatintimidatie te maken heeft of daartegen wil protesteren is welkom.” Holzmann hoopt op veel deelnemers: „Op onze website nijmeegseheksennacht.nl staat alle informatie over deze actie en kun je je aanmelden.”


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl