De Steeg is een initiatief dat een ontspannen omgeving wil bieden aan dak- en thuislozen in Nijmegen. De daklozeninloop was gevestigd in een kraakpand van krakerscollectief Nijmeegs Jantien in de Burchtstraat. Dit pand is nu echter door de gemeente ontruimd. De Steeg is nu hard op zoek naar een nieuwe locatie.

Het ontruimde pand in de Burchtstraat [Foto: Jonatan Faber].
“De Steeg is een project dat voor en met de mensen van de straat is opgezet”, aldus Ties en Nick van initiatief de Steeg. “We maken gebruik van vrijwilligers die dakloos zijn, en we proberen zo op een niet hiërarchische manier gebruik te maken van hun ervaringsdeskundigheid. Als je hen betrekt bij de organisatie hebben ze ook het gevoel dat het echt hún plek is. Je kweekt zo verantwoordelijkheidsgevoel en geeft ze het gevoel dat ze erbij horen.”

Het initiatief was gevestigd in het pand in de Burchtstraat dat vorig jaar oktober gekraakt is door krakerscollectief Nijmeegs Jantien. Omdat het gebouw is doorverkocht aan een particuliere belegger is het 16 februari door de inwoners verlaten.

Michael van Nijmeegs Jantien vertelt dat het collectief een afspraak had met de oorspronkelijke eigenaar dat de bewoners vrijwillig zouden vertrekken als er iets met het gebouw gedaan zou worden. Michael vertelt dat Nijmeegs Jantien twee doelen heeft. Ten eerste willen ze mensen die het nodig hebben woonruimte aanbieden, en ten tweede willen ze een politiek statement tegen leegstand maken. Dat er nu eindelijk iets gebeurt met het pand in de Burchtstraat voelt daarom voor hen als een overwinning. Voor de kraak heeft het namelijk lang leeg gestaan. Michael vindt het wel jammer dat de Steeg daardoor haar plekje kwijtraakt.

Toch nog door
Nu de Steeg haar plekje in de Burchtstraat kwijt is, is de inloop stilgevallen. De zoektocht naar een nieuwe locatie loopt nog stroef. Ondanks deze tegenslag zijn Nick en Ties van plan om door te gaan met het initiatief: “We zijn niet van plan te stoppen. We merkten dat er vanuit de doelgroep veel behoefte is aan zoiets als de Steeg. Er is veel aanbod van daklozenopvang in Nijmegen. Bij andere opvangplekken moeten ze zich echter vaak aan allerlei regeltjes houden, of ze zijn er alleen ‘s avonds en ‘s nachts welkom. Bij ons is iedereen welkom. Mensen van de straat vertelden elkaar over ons, en de inloop werd dan ook steeds drukker. Dat zien we als een teken dat ons concept werkt. We hopen dat ons concept aanslaat en dat wij de kans krijgen om het voort te zetten. Initiatieven zoals NUNN (Nachtopvang uit Noodzaak Nijmegen) zijn ook begonnen in een kraakpand. Op een gegeven moment werden ze echter zo groot dat de gemeente niet meer om hen heen kon. Die weg willen we ook bewandelen.”

Café De Klinker [foto Jonatan Faber].
De gemeente
De twee stapten met hun zoektocht naar een nieuwe locatie naar de gemeente. Die bood tot nu toe echter geen concrete hulp. De gemeente zegt sympathie te hebben voor het initiatief, maar niet mee te kunnen werken aan de zoektocht naar een nieuwe locatie. Ze wijzen erop dat kraken tegen de wet is.

Volgens de Steeg stelde de gemeente dat het initiatief een aanzuigende werking zou hebben op arbeidsmigranten en daklozen. Die zouden naar Nijmegen komen vanwege de vele initiatieven om hen op te vangen. Dat vindt de gemeente niet wenselijk. Een woordvoerder van de gemeente verklaart dat ze onderscheid willen maken tussen dak- en thuislozen uit de regio, en die van daarbuiten: “Verder wijzen we erop dat arbeidsmigranten die dakloos zijn geraakt meestal niet in aanmerking komen voor opvang vanuit de gemeente. De gemeentelijke opvang van dak- en thuislozen richt zich ook op het herstel van de dakloze. Zo wordt er gekeken of diegene hulp nodig heeft met een verslaving, of dat hij geholpen kan worden om aan een baan te komen of terug naar school te gaan. Naast opvang vinden we ook dit herstel heel belangrijk. Niet iedereen in de doelgroep heeft hier zin in. We willen in gesprek blijven met de Steeg en andere organisaties om samen manieren te vinden om de waardigheid en zelfstandigheid van dak- en thuislozen te ondersteunen.”

De toekomst van de Steeg lijkt onzeker. De zoektocht naar een nieuwe plek heeft echter al wat vruchten afgeworpen. Voorlopig is het initiatief welkom om op donderdagmiddag de daklozeninloop te organiseren in een ruimte van café De Klinker. Ze verwachten hier eind maart mee te kunnen beginnen. De zoektocht naar een permanente locatie gaat ondertussen verder.

 


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl