Jolien Geerlings vertelt hoe De Grote Broek werkt aan maatschappelijke verandering. Foto: Jan Lintsen.

Een broedplaats van gewelddadig activisme en drugsgebruik. Die twijfelachtige kwalificatie kreeg woon-werkgemeenschap De Grote Broek de afgelopen maanden in lokale media. Het begon met de arrestatie van een demonstrante die op ludieke wijze Thierry Baudet doodwenste. Dagblad de Gelderlander vermeldde dat volgens ´ingewijden´ de betreffende dame geregeld De Grote Broek bezocht. Een journalist van die krant ging daarop speuren en sprak anonieme bronnen die repten over drugsgebruik in het danslokaal de Onderbroek. Het leidde tot raadsvragen van Paul Eigenhuijsen van VoorNijmegen.nu. De Nijmeegse Stadskrant huist ook in De Grote Broek. Tijd om een licht te laten schijnen op wat De Grote Broek nu eigenlijk is.

„Wij van De Grote Broek kiezen er bewust voor om niet in te gaan op de beeldvorming die lokale en landelijke media schetsen,” schrijft Jolien Geerlings, penningmeester van de vereniging in een reactie. „Liever hebben we het over waar we voor staan en vertellen we ons eigen verhaal.”

Het doel van De Grote Broek, vanaf haar ontstaan als kraakpand in de jaren tachtig en daarna als legale huurder, is om ruimte te bieden aan personen en organisaties die op een progressieve, niet-commerciële en vaak experimentele manier willen werken aan maatschappelijke verandering. Geerlings: „Deze organisaties vinden dat er nog een hoop verbeterd kan worden aan de manier waarop we met elkaar samenleven en hoe we elkaar daarbij kunnen ondersteunen. De meeste organisaties hebben geen geld voor dure kantoren. De Grote Broek houdt de huren voor hen zo laag mogelijk en voorziet daarmee in een belangrijke maatschappelijke behoefte. Liever zouden we helemaal zonder geld werken, maar helaas moeten huur en vaste lasten worden betaald.”

Solidariteit
De Grote Broek heeft vijf doelen waar de bij de vereniging aangesloten organisaties aan werken: duurzaamheid, cultuur, solidariteit, activisme en educatie. Momenteel zijn er achttien groepen en organisaties actief in het pand. Verder zijn er twee woongroepen van mensen die minder draagkrachtig zijn en zich betrokken voelen bij het beheer en de activiteiten die plaatsvinden in het gebouw. Voorbeelden van groepen die bezig zijn met duurzaamheid zijn Voedselkoöperatie de Voko, die het mogelijk maakt om goedkoper biologische producten in te kopen, en eetcafé De Klinker, dat uitsluitend veganistisch kookt en biologische producten gebruikt.
Het eetcafé faciliteert ook discussie‐ en filmavonden, toont films over onderwerpen die in de gangbare media niet of nauwelijks aan bod komen en valt daarmee ook onder de cultuurpoot. Het laagdrempelige keldercafé de Onderbroek, dat concertpodium is voor subculturele muziek (punk, ska, folk, oi, metal, rock, noise) en oefenruimte voor bands, valt onder cultuur. Dat geldt ook voor kunstenaarscollectief Extrapool, gespecialiseerd in performanceart en stencildrukwerk. Politieke en anarchistische bibliotheek de Zwarte Uil valt onder het educatiedoel. Duurzaamheid wordt vertegenwoordigd door Milieu Centrum de Broeikas, dat streeft naar verbetering van het milieu door voorlichting, inspraak en acties.
Solidariteit staat bij de meeste organisaties hoog in het vaandel, zoals bij Mulawan, een eetcafé ten behoeve van migranten in nood; bij Stichting Gast, die migranten en vluchtelingen ondersteunt die geen verblijfsvergunning hebben maar wel perspectief op een status; bij Straatmensen, die vier keer per week maaltijden organiseert voor dak‐ en thuislozen en bij lunchcafé De Verbinding met lunchontmoetingen voor mensen met en zonder een psychiatrische diagnose. De Grote Broek zelf is ook solidair met organisaties en mensen in de bredere samenleving: alle winst van de vereniging wordt geschonken aan sociale en politieke projecten.

Gerechtigheid
De Anarchistische Groep Nijmegen is een van de groepen die valt onder activisme. De leden organiseren campagnes voor sociale, ecologische en economische gerechtigheid. Activisme is in de visie van De Grote Broek een belangrijke manier om te komen tot maatschappelijke verandering. De vereniging ondersteunt daarom bijvoorbeeld met giften drukwerk, spandoeken en dergelijke voor demonstraties. De Klinker is tevens een ontmoetingsplek voor activisten die meer gelijkwaardigheid en minder sociale ongelijkheid willen. De Klinker wordt ook gebruikt door nevenorganisaties, ook van groepen uit andere steden, zoals ASeed en Groenfront uit Amsterdam, Doorbraak uit Leiden en Loesje uit Arnhem. De Grote Broek is daardoor onderdeel van een breed nationaal netwerk van sociaal‐politieke organisaties. Hierdoor blijven bezoekers van De Grote Broek op de hoogte van landelijke discussies en campagnes.
Geerlings: „Als je De Klinker binnenstapt, zie je meteen dat je niet in een regulier eetcafé bent. Overal om je heen zijn posters en folders van acties, demonstraties en evenementen die gaan plaatsvinden. Dus ook als mensen komen voor een betaalbaar bordje veganistische hap, ontmoeten ze allerlei mensen en worden ze geconfronteerd met uiteenlopende maatschappijkritische ideeën en activiteiten.”

auteur: Mariët Mensink


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl