Elke eerste maandag van de maand om 12 uur organiseert Extinction Rebellion Nijmegen een klimaatalarm voor het stadhuis.

Ongeveer vijftig actievoerders verzamelen zich maandag 3 juli om 12 uur voor het stadhuis. De helft speelt slachtoffer van de klimaatcrisis en ligt op de grond.

Leden van Extinction Rebellion (XR) houden twee korte toespraken voor voorbijgangers en toeschouwers. De eerste gaat over het klimaatprobleem en hoe XR geweldloos actievoert en de tweede over Nijmegen: „Nijmegen loopt voorop, in oktober 2021 ondertekende Nijmegen al een klimaatakkoord. Toch zien wij van Extinction Rebellion graag dat er meer geld naar klimaatmaatregelen gaat. Wij zijn verder tegen een biogascentrale op het ENGIE-terrein.” Tien van de aanwezige actievoerders zingen twee liederen. Daarna wordt dit programma van een kwartier nog twee keer herhaald.

Extinction Rebellion houdt deze actie elke eerste maandag van de maand om Nijmegenaren wakker te schudden: „Als we niets doen gaat onze aarde eraan, met een groot deel van haar flora en fauna en wij gaan er ook aan!”

Foto’s: Frans Houtbeckers


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl