Een stoet van zeker vijftig fietsers (zeventig volgens de organisatie) demonstreerde op zondag 27 juni in de Nijmeegse binnenstad voor een beter klimaatbeleid. Zes jaar na de Urgenda-uitspraak heeft de regering nog te weinig ondernomen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De fietsers willen dat de regering werk maakt van klimaatrechtvaardigheid en scandeerden dit luid.

Inez Valize is 18 jaar en voelt zich genoodzaakt op te komen voor haar toekomst. [foto Jan Lintsen].
Op 24 juni 2015 besliste de rechtbank in Den Haag dat Nederland in 2020 een kwart minder broeikasgassen mocht uitstoten dan in het referentiejaar 1990. Zes jaar na deze uitspraak haalt de regering haar klimaatdoelen nog steeds niet. Reden voor de Nijmeegse klimaatcoalitie om een fietsdemonstratie voor een beter klimaatbeleid te organiseren. Op een zonnige zondagmiddag, 27 juni, verzamelen zich ruim vijftig mensen met fiets op het Kelfkensbos voor het Valkhofmuseum, waar Inez Valize, namens Fridays for Future bij de Nijmeegse klimaatcoalitie betrokken, de fietsers toespreekt. „Ik ben achttien jaar en sta hier omdat de regering zes jaar na de Urgenda-uitspraak het nalaat om de broeikasgassen voldoende te beperken. Alleen dankzij corona zijn in 2020 de klimaatdoelen bijna gehaald. Het IPCC heeft berekend dat als we zo doorgaan de aarde minimaal drie graden opwarmt. Het gaat hier wel om mijn toekomst.” Valize wil dat de investeringen in fossiele energie stoppen. Via haar internationale netwerk hoort ze verhalen over hoe klimaatverandering in andere delen van de wereld al toeslaat.  „Klimaatverandering zorgt voor extreme droogte, meer stormen. Het zijn vooral de mensen in de zuidelijke landen die daar onder lijden.”

Johan Vollenbroek, bekend van de stikstofrechtzaak, en zijn vrouw demonstreren mee met hun felgele ligfietsen. [foto Jan Lintsen].
Klimaatrechtvaardigheid
Na de toespraak van Valize en een verkorte Engelse vertaling vertrekken de fietsdemonstranten voor twee rondjes door de Nijmeegse binnenstad. „Wat willen wij? Klimaatrechtvaardigheid. Wanneer willen we dit? Nu.” roepen de demonstranten afwisselend in het Nederlands en het Engels. De stoet trekt vele nieuwsgierige blikken, meestal goedlachs. In de Eerste Walstraat roept een man: „Wat is dit voor gezeik”, en wringt zich door de fietsers naar de overkant.

Zeventig deelnemers telt de organisatie, dat is meer dan de vijftig die verwacht waren. In tegenstelling tot de deelnemers die van alle leeftijden zijn, zijn de organisatoren van de fietsdemonstratie opvallend jong. Uitzondering is Peterr, een bioloog die onlangs met pensioen is gegaan. Hij wil niet met zijn achternaam in de krant omdat hij ook actief is als klimaatactivist. „Als je ziet hoe slecht het gaat met de natuur, begrijp je wel waarom deze fietsdemonstratie nodig is.” Peterr is boos op zijn pensioenfonds, dat van de ambtenaren. „ABP investeert 15 miljard in fossiele energie, daarbij zijn ook nieuwe exploitaties, terwijl alle wetenschappers het erover eens zijn dat we alle fossiele grondstoffen in de grond moeten laten zitten om de

De zesde verjaardag van de Urgenda-uitspraak was de aanleiding voor de fietsdemonstratie. [foto Jan Lintsen].
opwarming van de aarde te beperken. Zelfs het Internationaal Energieagentschap zegt dit. ABP doet dit met geld van de ambtenaren. Die hebben er zelf niets over te zeggen.” Terwijl hij spreekt voelt hij de woede in zich opkomen. Tegelijkertijd heeft hij wel een idee waarom ABP niet uit fossiele energie stapt. „Ze zijn natuurlijk bang dat als ze die aandelen verkopen de koers gaat dalen.”

De fietsdemonstratie is niet de laatste actie van de Nijmeegse klimaatcoalitie. Voor de klimaattop dit najaar in Glasgow komen er nieuwe acties, dan tegelijkertijd in meerdere steden.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl