Hiphop in Nijmegen bloeit mede dankzij hiphopplatform The Mansion Nimma. Het ondersteunt jongeren bij het ontwikkelen van hun talenten. Jongeren van The Mansion treden op bij de Kunstnacht op 16 september.

Roché Nieuwendam en Debora Heijne willen jongeren helpen hun eigen weg te zoeken. [foto The Mansion].
Roché Nieuwendam (1980) zag als jochie op MTV mensen die op hem leken en coole geluiden maakten waarop hij wilde dansen. Hij dacht: ‘Dit ga ik doen’. En hij ging het doen en werd gaandeweg een rolmodel voor jongeren zoals hij. Hij is een van de oprichters van het Nijmeegse hiphopplatform The Mansion Nimma.

De hiphopcultuur ontstond rond 1975 in de V.S. vanuit mensen van de straat met een migratieachtergrond. Hiphop is niet alleen streetdance en breakdance, maar ook rap, dj’en met scratchen, beatboxen, graffiti en eigen mode. Met scratchen haalt een dj nieuwe geluiden uit een plaat en met beatboxen maak je beats met je stem.

Nieuwendam vertelt: „De hiphoppers vormden een rebelse kleine groep van mensen die niet gehoord werd. Maar ze kregen aandacht van buiten, werden interessant gevonden en zo kregen ze een stem. Men dacht dat hiphop tijdelijk zou zijn, maar het is het snelst groeiende genre wereldwijd.”

In 1988 kwamen de Nederlandstalige rappers op. Nieuwendam begon als achtjarige met dansen, tekenen en rappen: „Met veel scheldwoordjes, dat vonden mijn vriendjes en ik natuurlijk interessant.” Hij was vaak op straat, ging al snel niet meer naar school. In 2006 richtte hij met vrienden rapgroep Zo Moeilijk op. In 2009 waren ze de eerste Nijmeegse rapgroep die een platencontract kreeg.

Kast van een huis
„Vanaf 2008, toen onze dochter werd geboren, is mijn leven erg veranderd. Met de rapgroep werden we nu zélf rolmodel. In 2010 ging ik werken bij New Arts, onderdeel van De Lindenberg, en gaf ik op scholen workshops hiphop, rap en beats. Ik zag veel jongeren die niet gehoord werden, niet op waarde werden geschat en niet in gevestigde structuren pasten, maar wel een passie hadden, vaak voor muziek of dans. Ik was bezig met talentontwikkeling.”

Nieuwendam vervolgt: „Toen ik stopte bij De Lindenberg kwam ik een oude kennis tegen, Vanja Ivanišević van de TOP groep en via hem ontmoette ik Turgay Tankir van MVO Solutions. Deze organisaties helpen jongeren en volwassenen met problemen. De twee vroegen me om die jongeren te begeleiden.” Nieuwendam werkt nu twee dagen in de week als jongerenwerker in vier steden in Nederland.

In 2021 richtte hij met een paar anderen hiphopplatform The Mansion Nimma op om jongeren een veilige plek te geven waar ze hun talenten kunnen ontdekken. The Mansion betekent een kast van een huis. Nieuwendam: „We gaan uit van hun artistieke wensen en ondersteunen waar nodig met zaken zoals werk zoeken.”

Subsidies van de gemeente en allerlei fondsen maken dat The Mansion een mooie basisplek heeft in een gebouw naast Het Goed waar ook TOP groep en MVO Solutions zitten: een huiskamer en een plek waar bijvoorbeeld de podcast The Mansion Takkies opgenomen wordt. De maandelijkse Paperclipsessies-videootjes worden opgenomen in de wijken waar de jongeren graag zijn en in Waalhalla wordt gedanst. Naast de begeleiders van workshops worden twee freelancers als coördinator en coach betaald: Nieuwendam en Debora Heijne.

Maatwerk
Heijne is zelfstandig cultureel ondernemer en vanaf de start bij The Mansion betrokken. Ze benadrukt dat The Mansion een onafhankelijke stichting is en geen traditionele instelling: „We hebben een nieuwe manier van werken. Niet de wit-Westerse van 9-tot-5 werken op één plek met docenten die het weten en studenten die aan hun eisen moeten voldoen. We werken samen met de jongeren, die hier komen om de muziek waarvan ze houden. We stimuleren ze hun eigen weg te gaan en faciliteren dat. Als bijvoorbeeld een jongere een eigen modelijn wil opzetten, dan brengen we die in contact met mensen en organisaties. Als jongeren geld nodig hebben zoeken we samen met hen naar werk. Zo werken we met maatwerk aan kansengelijkheid.”

Activiteiten
The Mansion organiseert, steeds samen met anderen, verschillende evenementen en voorstellingen zoals The Museum of Black Futures, Point of View en 1 juli jongstleden Keti Koti, het vieren van de afschaffing van de slavernij.

Op 16 september is The Mansion aanwezig bij het Di-Versfestival in Land van Ooij met dans en rap. ’s Avonds openen de jongeren van The Mansion het feest van de Kunstnacht samen met Cultuur op de Campus. Dit vindt plaats op het NYMA-terrein. Op 15 september, bij de preparty van de Kunstnacht in café Selbachs, zetten ze een verrassing neer.

De jongeren van hiphopplatform The Mansion werken vanuit plezier. Museum of Black Futures bij The Mansion. [Foto: Mika Kraft].

U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl