Jan Lintsen: 8 mei 1952 – 1 oktober 2022 [foto Rob Mols].

Anderhalve week geleden is plotseling Jan Lintsen overleden. Jan kwam in 2000 als fotograaf bij De Nijmeegse Stadskrant. Sindsdien is hij beeldbepalend geweest voor de krant. Er is bijna geen editie te vinden waaraan hij geen bijdrage heeft geleverd.

Jan was een echte ouderwetse fotograaf, met een voorliefde voor donkere kamers en zwart-witfotografie. Hij was een man van het belichten en de juiste focus. De technische kwaliteit van een foto stond bij hem voorop. Hij zag het fotowerk als aanvullend bij de tekst van de artikelen. De redacteur die het artikel schrijft, bepaalt hoe het artikel eruitziet, vond hij. Zijn interesse in fotografie en begrip van de techniek betekende ook dat Jan een enthousiaste verzamelaar van allerlei optische en fotografische apparaten was. In zijn woning had hij daarvoor speciaal een ruime kamer ingericht.

Hij heeft zich lang aan de digitalisering kunnen onttrekken. Weliswaar schakelde hij geleidelijk over op digitale cameravoering, het internet heeft hem nooit kunnen bekoren. Foto’s bewerkte hij op zijn computer, waarna hij deze op een usb-stick zette en naar de opmaker of internetredactie bracht.

Bijna al zijn fotowerkzaamheden deed Jan per fiets. Hij combineerde dit eerst met zijn baan als instrumentmaker in het Radboudziekenhuis. Na zijn vervroegde pensionering stortte hij zich met nog meer enthousiasme op het fotograferen en voltooide hij nog een opleiding tot vakfotograaf.

Jan was tot op het laatst actief bij De Nijmeegse Stadskrant. Bij de redactievergaderingen, die hij altijd trouw bezocht, gaf hij altijd duidelijk zijn mening over de ontwikkelingen bij de krant. We gaan zijn betrokkenheid en zijn onvermoeibare inzet missen, net als zijn aansprekende foto’s. De laatste foto’s die Jan heeft gemaakt, waren voor een fotoreportage over het daklozenleven. Deze verschijnt in de eerstvolgende editie van De Nijmeegse Stadskrant.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl