Een plek voor daklozen om even op adem te komen. Dat is het idee van daklozeninloop De Steeg in de Burchtstraat. Op 12 oktober opende de daklozeninloop in een pand dat onlangs gekraakt is door krakersgroep Nijmeegs Jantien. Twee weken later is de daklozeninloop weer dicht.

Anton Felten komt voor de gezelligheid. [foto: Jack van Dalen].
Een week na de opening is het rustig in daklozeninloop De Steeg aan de Burchtstraat. Enkele mannen zitten bij de ingang, onder wie Anton Felten. Felten komt voor de gezelligheid. Hoewel hij zelf nu een dak boven zijn hoofd heeft, weet hij wat het is om dakloos te zijn en wil hij alles doen om daklozen te steunen. Bij De Steeg kunnen daklozen koffie, thee en fruit krijgen en even op de bank uitrusten.

Ties Heutinck achter de bar tijdens de opening. [foto: Jack van Dalen].
Het initiatief voor de daklozeninloop ligt bij Ties Heutinck en Nick Scharroo. Beiden hebben op de HAN Social Work gestudeerd en wilden iets doen voor de daklozen. Die kans kregen ze toen krakersgroep Jantien begin oktober de voormalige winkel van Van Dalen in de Burchtstraat kraakte. „We kwamen in contact met hen en toen was het vrij snel geregeld”, zegt Heutinck, een van de twee initiatiefnemers. Samen met zijn compagnon wil hij het anders doen dan de reguliere hulpverlening. „Heel veel hulp is hiërarchisch georganiseerd. Wij willen juist een platte organisatie, waarbij iedereen gelijk is”, zegt Heutinck. De bedoeling is dat de daklozen zelf zo veel mogelijk organiseren en zelf de beslissingen nemen.

Daklozeninloop De Steeg is gevestigd op de begane grond en in de kelder van het kraakpand. [foto: Jack van Dalen].
Bestaansrecht
De daklozenopvang is gevestigd in het onderste gedeelte van het kraakpand. Nijmeegs Jantien wil daarmee wat terug doen voor de maatschappij. De actiegroep vindt het belangrijk dat iedereen binnen onze maatschappij bestaansrecht heeft en gezien wordt, dus ook straatmensen. Dat de daklozeninloop in een kraakpand is gevestigd, ziet Heutinck niet als een probleem. „Het kan natuurlijk zijn dat we eruit worden gezet, in dat geval hopen we dat we ergens anders onderdak kunnen vinden.”

Geert Barsch, een van de bezoekers, was erbij toen Nijmeegs Jantien het pand kraakte. „Toen de krakers hier binnen bezig waren, zat ik voor de deur op de uitkijk.” Barsch is dakloos geweest en komt hier om andere daklozen te ondersteunen.

Het idee is dat vrijwilligers de inloop draaiende houden. Op dit moment zijn het er drie. „Met meer vrijwilligers kunnen we vaker opengaan en misschien iets van een maaltijd aan de daklozen aanbieden”, aldus Heutinck. Voorlopig is De Steeg alleen op donderdag open van 12 tot 16 uur.

Update 25-10-2023 Op 24 oktober is de politie het kraakpand binnengevallen en heeft twee krakers meegenomen. Ook is het slot vervangen. Het is nog onbekend of de daklozeninloop morgen zoals gepland kan opengaan. De initiatiefnemers hopen van wel.

Update 26-10-2023 Daklozeninloop De Steeg blijft voorlopig dicht. De initiatiefnemers willen kijken of er een doorstart te maken is, eventueel op een andere plek. Ze hebben burgemeester Hubert Bruls aangeschreven in de hoop dat hij hierbij kan helpen.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl