Benthe van Wanrooij, rood shirt, grijze jas, van DWARS was een van de sprekers. Foto: Jan Lintsen

Zo’n vijftig jongeren liepen dinsdag 15 januari mee in een demonstratie om volksvertegenwoordigers te stimuleren de klimaatverandering aan te pakken. De demonstranten verzamelden zich voor het station van Nijmegen en liepen vervolgens een route door de binnenstad. Het internetplatform Earth Strike organiseerde de demonstratie, die ondersteuning kreeg van de jongerenorganisaties van GroenLinks en de SP. Ook twee raadsleden van de Partij voor de Dieren liepen mee.

„De aarde heeft koorts, wel twee graden koorts. Als een mens twee graden koorts heeft, ondernemen we actie. We halen er een dokter bij. Nu de aarde koorts heeft, moeten we ook actie ondernemen.” Aan het woord is Benthe van Wanrooij, bestuurslid bij DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks en een van de sprekers bij de demonstratie op dinsdag 15 januari voor een beter klimaatbeleid waaraan ongeveer vijftig mensen deelnamen.

Jaime Arboleda roept op tot snel handelen. Foto: Jan Lintsen

Deze demonstratie is een initiatief van Earth Strike, een zogenoemde grassrootsbeweging, mensen die zich van onderop organiseren zonder centrale aansturing. „We demonstreren vandaag in meerdere steden over de hele wereld om actie te eisen van de politiek om het klimaat te beschermen. Niet morgen maar nu,” verkondigt Jaime Arboleda, een van de organisatoren van Earth Strike. In Nederland zijn er die dag naast de demonstratie in Nijmegen ook manifestaties voor een betere klimaatpolitiek in Groningen en Amsterdam. „We hebben voor Nijmegen gekozen omdat de plaats centraal ligt in het zuiden van het land,” motiveert Arboleda.

Klimaatwet
In een manifest roept Earth Strike op om internationale verbindende verdragen te sluiten om de klimaatverandering tegen te gaan. Earth Strike Nederland heeft naast het manifest nog nationale eisen aan de Nederlandse regering gesteld. Zo willen ze bijvoorbeeld dat de Nederlandse regering de klimaatwet uit 2016 onafgezwakt en volledig invoert. Ook willen ze de import en overslag van fossiele brandstoffen, die niet voor binnenlands gebruik zijn, vanaf 2025 verbieden.

Namens SP jongerenorganisatie Rood spreekt Bob Manschot. Hij wil ervoor waken dat de mensen met het minste geld de rekening moeten betalen voor alle klimaatmaatregelen. „De grote bedrijven veroorzaken het merendeel van de CO2-uitstoot, het is niet meer dan logisch dan dat zij ook voor de kosten opdraaien.” Hij is ook kritisch op het Green-Capitaljaar: „Het was een feestje voor de bobo’s, maar in de wijken was er weinig van te merken.”

Veganistisch
Veel deelnemers kwamen van buiten Nijmegen, Arboleda kwam uit het Brabantse Budel over, ook was er een grote delegatie van DWARS Brabant. Onder hen Sinyuan Zhu uit ‘s-Hertogenbosch: „Dit is een wereldwijd protest, hiermee willen we laten zien dat er nu iets moet gebeuren.” Zhu houdt in haar persoonlijk leven rekening met het klimaat. Ze vliegt niet, probeert afval te scheiden, eet vegetarisch en heeft een groen dak. Van Wanrooij, die sinds kort in Nijmegen woont, geeft toe wel te vliegen: „Als het enigszins kan ga ik met de trein, maar af en toe kan het niet anders.” Ze vliegt ongeveer eenmaal in de drie jaar. „Ik eet wel vaak veganistisch en probeer geen plastic afval te creëren.”

Vijftig politiek geëngageerde jongeren liepen mee door de Nijmeegse winkelstraten. Foto: Jan Lintsen

Een Nijmeegse deelneemster, die verder anoniem wil blijven, vliegt wel veel. „Ik heb een langeafstandsrelatie, als je elkaar wilt zien gaat dat niet zonder vliegtuig. Als student heb ik niet veel te besteden. Als ik de trein neem kost dat driehonderd euro, terwijl het met het vliegtuig een tientje kost.” Manschot reageert kritisch op de vraag wat hij zelf voor het milieu doet: „Ik geloof niet dat als je zelf je levensstijl gaat aanpassen, je het verschil gaat maken. De politiek moet het klimaatprobleem oplossen, door de grote vervuilers aan te pakken.”

Nieuwjaarsreceptie
Partij voor de Dieren was als enige politieke partij met gemeenteraadsleden vertegenwoordigd. Eline Lauret, een van de twee, vindt dat de gemeente ook meer kan doen voor het klimaat: „Het begint al bij de nieuwjaarsreceptie, er werden allerlei vlees- en kaashapjes gepresenteerd. Voor mensen die plantaardig willen eten was er veel minder keuze.” Dezelfde kritiek heeft ze ook op de gemeentekantine: „Nu worden er standaard vleesgerechten geserveerd en moet je vragen om iets zonder vlees of vis. Je kunt ook standaard vegetarische gerechten serveren en als mensen erom vragen iets met vlees en vis aanbieden. Zo houd je de keuzevrijheid, maar maak je het de mensen gemakkelijker om een maaltijd zonder vlees te nemen.” Ook op andere terreinen kan de gemeente meer doen voor het klimaat. „Ze kan eisen dat nieuwe woningen volledig op elektriciteit draaien, dus zonder gasaansluiting. Ook kan de gemeente van bank veranderen. Ze bankiert nu bij de ING, die loopt niet bepaald voorop als het om klimaat gaat.”

De demonstratie van 15 januari is slechts de aftrap voor Earth Strike. Nieuwe protesten staan op de rol voor 11 mei en 1 augustus en de groep roept op tot een wereldwijde algemene staking op 27 september om het klimaat te redden.

Auteur: Gabriëlla Hendriks


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl