Krakersgroep Nijmeegs Jantien voert actie. Ze wil de gekraakte Carolusbioscoop op Plein 1944 behouden voor culturele activiteiten en als daklozeninloop. De krakers voelen zich niet serieus genomen door de gemeente en menen dat deze er alles aan doet om hen eruit te werken.

Krakersgroep Nijmeegs Jantien vraagt burgemeester op de thee. Foto: MM

Nijmeegs Jantien heeft voor 20 oktober een protest aangekondigd, waarbij ze ageren tegen de btw-verhoging op cultuur, steun vragen voor het gebruik maken van het Caroluspand, en aandacht voor dakloosheid. De krakers hebben een boodschap voor de gemeente en de burgemeester:

‘Wat we doen, is een leeg pand gebruiken om dakloze mensen te helpen en een plek voor kunst te bieden. Bruls, kom alsjeblieft een keertje langs. Kom hier zitten, kopje thee drinken tijdens de daklozeninloop, en zie wat dit doet voor de stad.’

Wantrouwen

Op 29 april kraakte krakersgroep Nijmeegs Jantien de vroegere Carolusbioscoop op Plein 1944. Woordvoerders Bambi en Flip, gefingeerde namen, vertellen over het conflict dat zij hebben met de gemeente en met pandeigenaar Eus Schalkwijk. Volgens de krakers is er sprake van structureel wantrouwen vanuit de gemeente: „Vanaf onze intrek in het Caroluspand willen we een open gesprek aangaan met de gemeente. We zoeken aansluiting bij het culturelebroedplaatsenbeleid van de gemeente door het pand open te stellen voor kunstenaars en culturele activiteiten. We hebben echter het gevoel dat de gemeente, en met name burgemeester Bruls, alles op alles zet om ons uit het pand te krijgen. Zo moeten we voldoen aan gemeentelijke eisen met betrekking tot het gebruik van het gebouw die we onrealistisch vinden. Verder krijgen we iedere keer dat er geconstateerd wordt dat het gebouw ook gebruikt wordt om te wonen een dwangsom van €1000,- opgelegd. We kiezen ervoor deze dwangsom juridisch aan te vechten.”

Knokploegen

Jantien wil daklozen helpen en cultuur brengen. Foto: MM

De krakers vertellen dat ze sinds hun intrek in het pand enkel begroet zijn met repressie en geweld. „Tot twee keer toe zijn we belaagd door gemaskerde knokploegen die het pand binnendrongen om mensen te bedreigen en vernielingen aan te richten. De politie was aanwezig bij de eerste aanval, maar kwam niet tussenbeide. Bij de tweede aanval werd onder andere het brandveiligheidssysteem van het pand vernield. We hebben van deze aanval camerabeelden van een nabijgelegen juwelier ingezien. Daarop staat een van de aanvallers herkenbaar in beeld. We hebben de politie hierop geattendeerd, maar de politie ontkent dat er een verdachte te herkennen is.” Bij een verzoek om een reactie wees de politie Oost-Gelderland erop, dat ze geen uitspraken kunnen doen over strafrechtelijke onderzoeken.

Brandveiligheid

De krakers menen zelfs dat er sprake is van afstemming tussen de gemeente en Schalkwijk om hen het pand uit te krijgen. „We hebben hier geen hard bewijs voor, maar de dag nadat het brandveiligheidssysteem verwoest was, stond een gemeenteambtenaar op de stoep om een brandveiligheidscontrole te doen. En we hoorden tijdens een controle een gemeenteambtenaar telefoneren met Schalkwijk. Dezelfde ambtenaar weigerde dergelijk contact met ons.”

De gemeente zegt enkel en alleen in contact te staan met Schalkwijk om te zoeken naar een invulling voor het pand. Ze ontkent dat er sprake is van coördinatie om de krakers eruit te krijgen. „We bekommeren ons enkel om de brandveiligheid, en dat activiteiten in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan van het pand.”

Zelfverdedigingslessen

Krakersgroep Nijmeegs Jantien wil Carolus behouden voor cultuur en daklozenondersteuning. Foto JF

In de week van 16 september heeft de gemeente Nijmegen pandeigenaar Eus Schalkwijk verplicht om voor 1 november een tijdelijke invulling voor het oude Caroluspand te vinden. Krakers van Nijmeegs Jantien hoorden van een gemeenteambtenaar dat er al enkele gegadigden zijn voor het gebouw. Zo zou het Stadstheater Nijmegen geïnteresseerd zijn, en ook zou een kickboksschool gebruik willen maken van het pand. Dit is extra zuur zeggen de krakers. Zij organiseren namelijk al zelfverdedigingslessen en culturele evenementen in het gebouw. Ze zouden er dan uit moeten om plaats te maken voor commerciële bedrijven die tegen betaling activiteiten organiseren die Jantien gratis aanbiedt. „Dat is pure gentrificatie: het vernieuwen en renoveren van een oude buurt in een stad om rijke(re) bewoners aan te trekken, waarbij oude bewoners verdreven worden!”, vinden de krakers.

Actie

Ondanks de verslechterende relatie met de gemeente stelt Nijmeegs Jantien zich strijdbaar op, en zegt er alles aan te doen om officiële erkenning van de gemeente te krijgen.

De protestactie vindt plaats op zondag 20 oktober om 14.00 uur op het Mariënburgplein.

 

 


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl