Tijdens het Stadskrantlijsttrekkersdebat vroeg De Nijmeegse Stadskrant de zes deelnemers om de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen te voorspellen. Niemand voorzag de grote zege van de Stadspartij Nijmegen. Zelfs hun eigen lijsttrekker Jean Paul Broeren rekende zijn partij niet meer dan vijf zetels toe. GroenLinks verloor minder dan gedacht en bleef tot vrijwel ieders verbazing de grootste partij.

Een nek-aan-nekrennen tussen D66 en GroenLinks, dat was de verwachting van de deelnemers aan het Stadskrantlijsttrekkersdebat ruim een maand voor de verkiezingen. Zoals altijd vroeg De Nijmeegse Stadskrant hun de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen te voorspellen. Vier lijsttrekkers verwachtten dat D66 de grootste zou worden. Alleen Quirijn Lokker geloofde nog in zijn partij als winnaar van de verkiezingen. Hij had zelfs op een zetel erbij gerekend, maar dat was te optimistisch. De verwachte zege van D66 bleef uit, de partij moet het doen met hetzelfde zetelaantal als de vorige raadsperiode. Vooral voor Lusanne Bouwmans, die haar partij met drie zetels verwachtte te groeien, is dit een hard gelag. De meer dan verdubbeling van Stadspartij Nijmegen had niemand voorspeld, hooguit vijf zetels zouden in het bereik liggen. Op meer durfde zelfs lijsttrekker Jean Paul Broeren niet te rekenen. Het werden er uiteindelijk zeven en daarmee werd de Stadspartij Nijmegen de verrassing van de gemeenteraadsverkiezingen 2022. De winst voor de PvdA en de Partij voor de Dieren was wel voorzien en viel soms juist iets lager uit dan verwacht. Tot ieders verrassing behoudt het CDA zijn tweede zetel, terwijl de VVD juist haar vierde zetel verliest. Voor het CDA betekent dit de tweede raadsverkiezing op rij waarin het stabiel blijft, na daarvoor decennialang zetelverlies. Bij de VVD komt juist een einde aan een jarenlange periode waarin de partij met vier zetels in de raad zat. De lijsttrekkers zaten unaniem goed bij het afschrijven van 50PLUS. Degenen die Forum voor Democratie zagen debuteren in de raad zaten echter ernaast.

Quirijn Lokker en Charlotte Brand zaten met hun voorspelling het dichtst bij de einduitslag en verdienen hiermee eeuwige roem, Lusanne Bouwmans had de minst vooruitziende blik.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl