Al een maand lang staan de demonstranten van Nijmegen Tegen Racisme dagelijks op het kruispunt van de Ziekerstraat en Molenstraat. Met hun actie ‘Zolang het nodig is Nijmegen’ vragen zij elke dag om bewustwording voor het racismedebat.
Na het Black Lives Matterprotest in het Goffertpark kwam een groepje demonstranten met het idee voor de actie ‘Zolang het nodig is Nijmegen’. Met het protest wil de groep jonge mensen aandacht vragen voor de moord op de zwarte Amerikaan George Floyd, die op 25 mei werd gedood door een politieagent. Eén protest is volgens de demonstranten niet genoeg. Daarom staan zij sinds begin juni iedere dag van 11.00 tot 20.00 uur op het kruispunt van de Ziekerstraat en Molenstraat. Het is een doorlopend eenpersoonsprotest, ook wel een ‘Protestafette’ genoemd. Ieder maakt zijn eigen protestbord met slogan en na een uur wisselen ze door.
AandachtEen van de demonstranten is Christina Burke (35). Zij vindt dat ieders verhaal verteld moet worden. „Helaas kon ik niet bij het Black Lives Matterprotest in het Goffertpark zijn. Dit vond ik erg jammer aangezien ik graag iets wil betekenen voor de beweging en het racismedebat. Een vriend van mij is activist en organiseerde het protest destijds. Zo kwam ik in aanraking met de actie. Ik vond het een nobel idee en besloot om me aan te sluiten. Ik vind de naam van het protest heel kenmerkend. Meedoen aan één protest is niet genoeg. Het is belangrijk om je te realiseren dat het debat over racisme niet zomaar stopt. We stoppen pas met demonstreren als racisme niet meer bestaat.”
„Naast het demonstreren vind ik het belangrijk om me te verdiepen in het onderwerp racisme. Dit doe ik door veel documentaires te kijken en boeken te lezen. Laatst las ik het boek Girl, Woman, Other van de schrijver Bernardine Evaristo. Het boek vertelt het verhaal van twaalf zwarte vrouwen in Engeland. Het is belangrijk om je te verdiepen in de persoonlijke verhalen van zwarte mensen. Zij moeten gehoord worden. Witte mensen zien veel belangrijke problemen, zoals het dagelijks voorkomen van discriminatie, die racisme veroorzaken nog niet. Hier moet meer aandacht voor komen. Onze houding tegenover racisme moet veranderen. Ik ga graag het gesprek aan met vrienden en familie. Ook neem ik de tijd om naar de verhalen van zwarte mensen in mijn omgeving te luisteren.”
VeranderingSandro van der Leeuw (29) sloot zich ook aan bij de actie. Hij vindt één protest niet genoeg. „Vandaag is de eerste keer dat ik meedoe met het protest Zolang het nodig is Nijmegen. Op 5 juni deed ik mee aan het Black Lives Matterprotest in het Goffertpark. Vlak daarna werd ik uitgenodigd voor de socialemediapagina van Nijmegen Tegen Racisme. Ik ging ze volgen en zag dat ze dagelijks demonstreren in het centrum van Nijmegen. Vanaf dat moment wist ik meteen dat ik me bij hen wilde aansluiten. Ik wil graag iets bijdragen aan het debat tegen racisme. Het protest in het Goffertpark was een goede start, maar het verandert nog niet genoeg. Racisme is een gesprek dat we constant met elkaar moeten blijven voeren. Het is belangrijk om ons eigen leven en dat van andere mensen te veranderen. Ik merk bijvoorbeeld dat het onderwerp racisme voor veel mensen nog geen deel uitmaakt van hun leven. Dit protest is een goede manier om mensen bewust te maken van het feit dat racisme nog steeds voorkomt in onze samenleving.”
„In mijn dagelijks leven praat ik vaak over racisme met mijn vrienden en familie. Ik lees veel boeken en bezoek colleges en debatten over het onderwerp. Het is belangrijk voor witte mensen om te begrijpen welke rol zij hebben in het racismedebat. Ik sta hier nu een halfuur maar er zijn nog geen Nijmegenaren naar mij toe gekomen. Hopelijk gebeurt dit nog want ik ga graag in gesprek met ze. Wel zijn er veel ogen gericht op de tekst van mijn protestbord.”