Kayleigh Hofstede komt in actie vanwege „misschien de meest zichtbare genocide die ooit heeft plaatsgevonden.”

Net als dertig anderen bracht filosofiestudente Kayleigh Hofstede de nacht door in een tentje, om te protesteren tegen de genocide in Palestina. Wat er gebeurt met de Palestijnen grijpt Hofstede erg aan: „Onze eis gaat over het stoppen van de samenwerking met Israëlische universiteiten, maar wat er aan de hand is gaat veel verder. Al die mensen, die kinderen in Gaza die vermoord worden. Ik wil niet dat het land waarin ik woon medeschuldig is aan het vermoorden van zó veel onschuldige burgers. Nederland levert onderdelen voor wapens. Dat kan niet doorgaan.”

Catastrofe

Het publieke verhaal begint nu vaak met 7 oktober, de Hamasaanval. Hofstede: „Daar is het niet mee begonnen. Het gebeurt al 75 jaar, de kolonisatie door Israël, Al-Nakba, ofwel de catastrofe in 1948 waarbij de Palestijnen massaal werden verdreven en hun dorpen verwoest werden. Ik weet niet of er ooit eerder zó veel geweld is toegepast door Israël. Het is misschien de meest zichtbare genocide die ooit heeft plaatsgevonden. We zien het allemaal op televisie, het gebeurt openlijk. En het voelt of alle regeringen het goedkeuren, of Palestijnen niet mogen bestaan.”

Antisemitisme

„Ik heb altijd wat kritiek gehad op Israël en dan krijg je vaak naar je hoofd geslingerd: ‘Je bent antisemiet, je hebt een hekel aan joden’. De staat Israël gebruikt het argument van antisemitisme heel strategisch om zijn acties te legitimeren. We hebben een joodse professor, die zit ook de hele dag hier. Er is geen sprake van antisemitisme, geen enkele vorm van racisme, geen homofobie, dat alles hoeven we hier niet.”

Veilig

Een bezettingsactie met tentjes. Foto L. van den Bergh

„We vonden het best spannend of we ontruimd zouden worden. Het college  van bestuur zei: ‘We adviseren jullie om weg te gaan, maar we gaan niet ingrijpen.’ Gelukkig hebben we geen tegenreacties gekregen zoals in Amsterdam. Ik was bang voor verstoorders of jongens die geweld uit komen lokken. Maar dat is niet gebeurd. Het bleef de hele avond en nacht rustig.

Burgemeester Bruls is ook super, heel tolerant. Hij ziet dat het goed gaat. Alles wordt in goede banen geleid. Het is hier een superfijne en veilige omgeving.

Verzet

We krijgen steeds meer steun. PvdA en GroenLinks steunen ons in Nijmegen. Dat is heel fijn. In België zegt de vakbond: ‘We gaan mee demonstreren’. Hier nog niet. Het verzet van de ambtenaren is genegeerd door de regering. Men wil ‘neutraal’ zijn. Maar ze zijn niet neutraal. Ze zijn voor Israël.”


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl