Op 24 februari, op de dag af een jaar na de Russische inval in Oekraïne, waren er drie herdenkingen in Nijmegen. Die van Nijmegen4Ukraine was de indrukwekkendste en best bezochte.

Gerechtigheid

Vrede is een veilig Europa in de toekomst. Met nul tolerantie voor het Russische imperialisme, zonder Russische propaganda en leugens, zonder Russische nucleaire dreigingen. Geen weg terug naar ‘business as usual’ met Rusland.
Het is een brute Russische oorlog tegen Oekraïne die begon in 2014 en vorig jaar escaleerde toen Rusland probeerde het hele grondgebied van Oekraïne te bezetten. Maar het zal nooit lukken om ons als staat en als natie uit te wissen. Leve Oekraïne.”
Er werden acht levensverhalen verteld van jonge mannen die sneuvelden voor de vrijheid, er werd gezongen en gehuild. De twee- tot driehonderd mensen, onder wie een dertigtal Oekraïners, stonden zij aan zij om Oekraïne steun te betuigen, een groot deel in de regen, de hemel huilde mee.
Solidariteit
Anderhalf uur eerder hield de Gelderse afdeling van de politieke partij Volt een herdenking en een demonstratie. „Want een oorlog in Oekraïne is een oorlog in Europa. Een directe aanval op onze Europese waarden van vrede, democratie en solidariteit,” stond in de uitnodiging. Er waren enkele tientallen demonstranten onder wie veel Oekraïners.
’s Avonds hielden Amnesty Nijmegen en de stichting Werkgroep WereldVredesVlam een korte ingetogen herdenking van de slachtoffers en van de vele mensenrechtenschendingen, die daarmee samenhangen. Er kwamen vijfentwintig mensen tezamen bij de Wereldvredesvlam bij de Titus Brandsma Gedachteniskerk aan het Keizer Karelplein. Organisator Paul Baars van de Steungroep Mensenrechten Pskov van Amnesty Nijmegen: „Onze groep heeft al jaren contacten met mensenrechtenactivisten in Pskov, de voormalige partnerstad van Nijmegen in Rusland. Via hen waren we op de hoogte van geheime militaire operaties van Rusland in Oekraïne vanaf 2014. Vandaar het idee om de slachtoffers te herdenken van één jaar volledige oorlog in Oekraïne bij de Internationale Vredesvlam bij de Titus Brandsma kerk in Nijmegen.”
De herdenking bestond uit twee minuten stilte, een lied en een gedicht van Gonda Scheffel-Baars
….
tachtig jaar geleden
en toch ook gisteren
komt er ooit een eind aan
aan de vlucht van moeders met hun kinderen.