In het Goffertpark kwamen vrijdag 5 juni zo’n duizend Nijmegenaren bijeen om zich uit te spreken tegen racisme en politiegeweld. Aanleiding was de dood van George Floyd in de Verenigde Staten, maar het protest richtte zich ook tegen het racisme in Nederland. Sprekers kaartten aan hoe vaak ze met vooroordelen en geweld te maken krijgen vanwege hun huidskleur.

„Ik ben in elkaar geslagen omdat ik zwart ben,” vertelt een spreekster op een provisorisch podium in het Goffertpark. „De dader kwam er mee weg omdat hij wit was.” Het is een voorbeeld van het racisme waar donkere mensen mee te maken hebben. Een andere spreker vertelt dat het voor mensen met een donkere huidskleur wel geaccepteerd is om voetballer of muzikant te worden, maar wil je advocaat worden dan roept dat veel weerstand op. Een spreekster merkt op dat inheemse Nederlanders wel geïnteresseerd zijn in de keuken van andere culturen, maar zodra het gaat over essentiëlere dingen, ze vaak niet thuis geven.

Tot de sprekers behoorde ook Jerry Afriyie, bekend van zijn strijd tegen Zwarte Piet. Hij spreekt onder meer over de draai van Mark Rutte. „Rutte zegt nu ook dat Zwarte Piet racisme is en dat hebben wij bereikt.” Afriyie interpreteert daarmee de woorden van Rutte ietwat vrij. Zwarte Piet racisme noemen, zover wil Rutte niet gaan. Rutte beseft nu wel dat mensen zich behoorlijk gekwetst voelen door Zwarte Piet. De Nijmeegse Nazima Shaikh gaat in op haar ervaringen in de politiek. Het viel haar op dat mensen van kleur te vaak op onverkiesbare plaatsen terechtkomen. Ze roept het publiek op om daartegen in actie te komen.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl