Vijf jaar geleden startte Waalstappers als ontmoetingsplatform voor Nijmegenaren. Nu zijn ook Arnhemmers en mensen uit de verre omgeving abonnee en is Waalstappers er voor de wijde regio.

Waalstappers vieren vijf jaar bestaan op het terras. [foto: Marike  Spee].
Op 10 juni vierde ontmoetingsplatform Waalstappers zijn vijfjarig bestaan met muziek, dans en gezellig samenzijn. Het was in Café Waalzicht, dat aan de noordkant van de Waal ligt. Deze plek was een toepasselijke keuze, omdat de vereniging in januari 2023 de Waal overstapte, om ook Arnhemmers bij de activiteiten te betrekken.

Waalstappers ondernemen culturele, sportieve en gezellige dingen om zo hun sociale netwerk uit te breiden. Het bijzondere van Waalstappers is dat de abonnees voor elkaar activiteiten organiseren. Ook bij het feest rond het vijfjarig bestaan was dat te merken. „De zanger die liedjes coverde én de leider van de band Carmine Queen, die zijn eigen liedjes maakt, zijn Waalstappers en traden gratis op,” vertelt Waalstapper Marike Spee.

De band Carmine Queen treedt op bij het feest van de Waalstappers. [foto: Marike Spee].
„Als een abonnee iets mist op de kalender, kan hij of zij dat zelf organiseren en dit wordt vaak gedaan. Ik organiseer maandelijks een Filosofie Café en ook speciale  wandelingen met een verhaal in en om de binnenstad van Nijmegen. Begin juni was er een wandeling over de lokale geschiedenis van melk, boter, kaas en eieren.”

Arnhem
Via een kalender op de website kunnen de abonnees zich opgeven voor allerlei activiteiten: van spelletjesavonden, pubquizzen, borrels en lunchen, fietstochten en wandelingen tot concerten, museumbezoekfilmavondjes en meer.

Waalstappers is opgericht op 10 juni 2018 door vier Nijmegenaren. Binnen enkele maanden had Waalstappers zo’n driehonderd abonnees. Op 10 juli 2019 werd het ontmoetingsplatform officieel een vereniging. Er zijn nu rond de vierhonderd abonnees, uit Nijmegen en omstreken tot Brabant aan toe en een toenemend aantal inwoners uit Arnhem en omgeving.

Spee is een van de aanjagers van de contacten met Arnhem. Ze besluit: „Nu we zo groot groeien willen een aantal mensen, waaronder ik, een andere naam. We roepen iedereen op om daarover mee te denken.”

28 juli 2023 wordt de Melkwandeling herhaald. De route voert langs een vervaagd melkspoor van koeien in de steegjes van Nijmegen, stadsboerderijen, stoomzuivelfabrieken en buurtwinkels. Spee organiseerde eerder al wandelingen over het actieverleden van Nijmegen en over kloosters in Nijmegen. Na de vakantie komt een boekje uit met haar wandelingen, getiteld Wandelen door Nijmeegse geschiedenis.”


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl