Studenten protesteren voor een beter klimaatbeleid. Foto: Jan Lintsen.

Ruim tachtig mensen liepen op 14 februari mee bij een klimaatmars door het centrum van Nijmegen. Het is het tweede klimaatprotest in korte tijd. Op 15 januari liepen vijftig deelnemers mee bij een demonstratie van Earth Strike. Deze keer lag de organisatie in handen van studenten van de Radboud Universiteit. Ze hadden zich laten inspireren door de scholierenstaking in Den Haag een week eerder.

De demonstranten verzamelden zich bij het centraal station en togen vervolgens naar het Kronenburgerpark. Daar sprak een klimaatwetenschapper over wat de opwarming van de aarde voor de mensheid betekent. De studente Lisa Busink stelde het vliegbeleid van de Radboud Universiteit aan de kaak: „Nu vergoedt de universiteit veel vliegreizen van haar medewerkers.” Ze riep op om voor korte afstanden gebruik te maken van de trein. „Nu gaan veel promotieonderzoekers nog met het vliegtuig, omdat het goedkoper is. Als de Radboud Universiteit duidelijk maakt dat ze ook de duurdere trein vergoeden, kunnen ze ook daarvoor kiezen.”

Klimaatwetenschapper spreekt de demonstranten toe. Foto: Jan Lintsen.

Busink riep de Radboud Universiteit ook op van pensioenfonds te veranderen. „Nu zit zij bij het ABP en dat belegt in fossiele energie.” Na het oponthoud in het Kronenburgerpark vervolgden de demonstranten hun tocht naar het stadhuis voor een afsluitend lawaaiprotest. De organisatoren willen volgende week weer een klimaatmars organiseren, dan samen met de Nijmeegse scholieren.

Auteur: Gabriëlla Hendriks


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl