Op wereldvrouwendag 8 maart kwamen ongeveer honderd meest jonge mensen bijeen om te protesteren tegen de Russische inval in Oekraïne. Met protestborden en Oekraïense vlaggen verzamelden ze zich voor het Erasmusgebouw op het terrein van de Radbouduniversiteit. Het net opgerichte Nijmegen4Ukraine organiseerde de manifestatie.

Demonstranten tegen de oorlog in Oekraïne op het plein voor het Erasmusgebouw. [foto: Jack van Dalen].
„In het begin van de Russische invasie moest ik alleen maar huilen”, vertelt een van de organisatoren van het protest op het plein voor het Erasmusgebouw. Twee tot drie dagen had ze het heel erg moeilijk, maar al snel vond ze via sociale media Oekraïners in Nijmegen en andere sympathisanten, die iets wilden doen om het leed van de oorlog te verzachten. Hieruit ontstond het initiatief Nijmegen4Ukraine. Maria Lisovets, student en medewerker van het Donders Instituut is een van hen. „Nijmegenaren zijn heel ruimhartig en hebben ons veel spullen gebracht. We hebben al een vrachtwagen naar Oekraïne kunnen sturen.”

Maria Lisovets (links) is blij met de hulp van de Nijmegenaren. [foto: Jack van Dalen].
Lisovets is Oekraïens, maar er zijn ook mensen uit Duitsland, Litouwen, Letland en Rusland. „Veel Russen schamen zich voor wat hun regering doet”, zegt Lisovets. In Oekraïne zijn veel mensen die Russisch spreken, maar dat was nooit een probleem. „Zeventig jaar was Oekraïne deel van de Sovjet-Unie, op school en op het werk moesten mensen Russisch spreken, maar thuis spraken de meeste mensen Oekraïens. Nu herleeft de Oekraïense taal weer, al zijn er nog steeds veel mensen die uit gewoonte Russisch blijven spreken.” Volgens Lisovets was dit nooit een bron van conflict omdat veel mensen beide talen spreken. Maar Poetin gebruikt de taal om mensen tegen elkaar op te stoken. „Oekraïne spreek je uit met de nadruk op de i, maar hij zegt steeds Oekrai, wat zoiets als grens betekent. Daarom zegt hij ook dat Oekraïne geen land is. Hij gebruikt ook het voorzetsel na voor Oekraïne, terwijl voor landen het voorzetsel v wordt gebruikt. Het is dus v Oekraïne. Door na te gebruiken, degradeert hij Oekraïne tot een gebied.”

De Wit-Russische Iryne Chatsverykova draagt een lopapeysa om gas te besparen. [foto: Jack van Dalen].
Iryne Chatsverykova uit Wit-Rusland roept mensen op om een lopapeysa te dragen, een dikke gebreide trui van wol. Deze wordt veel in IJsland gedragen, waar Chatsverykova twee jaar woonde. „Als je je warm aankleedt, kun je gas besparen. Ieder kan zo een klein verschil maken en het Poetin moeilijker maken.” Chatsverykova vindt het vreselijk dat haar land Rusland ondersteunt. „Sommige vrienden hebben zich tegen de oorlog uitgesproken en zijn door de politie geslagen. Andere zijn op de hand van Rusland en kunnen goed uitleggen wat Poetin doet. Die laatsten zijn nu niet meer mijn vrienden.”

Luuk Seijsener was een van de weinige Nederlandse demonstranten. [foto: Jack van Dalen].
Een van de weinige Nederlanders onder de demonstranten is Luuk Seijsener. „Er is een rare witte man, die de wereld wil veroveren. Het weinige dat ik kan doen is hier staan en steun betuigen aan de Oekraïners.” Seijsener volgt een internationale studie: „Doordat ik met allerlei nationaliteiten onderwijs volg, snap ik beter hoe zwaar het kan zijn om in eenander land te wonen”, verklaart hij de geringe belangstelling van Nederlandse studenten.

Op het ogenblik neemt Nijmegen4Ukraine alleen medische spullen aan vanwege de beperkte opslagruimte. Deze kunnen worden afgegeven bij het partijkantoor van GroenLinks aan de Van Broeckhuysenstraat. Als er weer meer ruimte ontstaat is er ook weer plek voor dekens en dergelijke. Een lijst van benodigdheden is te vinden op de Facebook- of Instagrampagina van Nijmegen4Ukraine.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl