Ook op de Nijmeegse universiteit zijn acties om de genocide in Palestina te stoppen. Met een bezetting met tenten willen studenten en docenten de Radboud Universiteit dwingen haar banden met de Israëlische universiteiten te verbreken.

De sfeer van de actie is relaxt. Foto: M.Mensink

Ruim driehonderd studenten en tientallen docenten van de Radboud Universiteit (RU) voeren actie om de genocide in Palestina te stoppen. „De genocide neemt steeds ergere vormen aan. We hebben zeven maanden lang brieven gestuurd en korte acties gevoerd, maar we worden genegeerd”, zegt woordvoerder Charlie Harden-Sweetnam. “We eisen van de RU dat ze de banden met Israëlische universiteiten verbreekt. Want daar kan de Radboud Universiteit invloed op uitoefenen. We gaan door zolang dat nodig is.”

IJsjes

Het is mooi weer op dinsdag 14 mei, de tweede actiedag. Op een grasveld op het universiteitsterrein staat een dertigtal tenten en overal zitten en staan mensen te praten. Er zijn praatjes met spreekkoren, lezingen, muziek en er is een kleine bibliotheek. Sympathisanten komen ter ondersteuning chips en ijsjes brengen. „Dit is serieus, het is geen spel. Er zijn veertigduizend onschuldigen gedood in Palestina en miljoenen Palestijnen zijn op de vlucht zonder toegang tot basisvoorzieningen als onderdak en eten en drinken”, zegt Harden-Sweetnam. Hij is Brits en studeert filosofie, met een speciale interesse in het kolonialisme.

Veel belangstelling van de pers. Hier is Charlie Harden-Sweetnam in gesprek met de NOS. Foto: M.Mensink

Voorbereiding

De actie is wekenlang voorbereid: er zijn groepen voor voedsel, het inhoudelijke programma, de contacten met de universiteit, pers en politie en voor eerste hulp en beveiliging. De groepen hebben speciale trainingen gevolgd. De zeventig organisatoren zijn studenten van allerlei studierichtingen en met diverse achtergronden qua religie en nationaliteit, waaronder Joods en Palestijns. De actie wordt ondersteund door een coalitie van groepen als de studentenvakbond Akku, Nijmegen for Palestine, ARA ofwel de groep die de jaarlijkse Anti-racisme Awareness Week organiseert, de Communistische Jongerenbeweging, de socialistische jongerenorganisatie ROOD en het docentencollectief Situating Palestine.

Apartheid

Dr Martijn de Koning van Situating Palestine. Foto: M.Mensink

Situating Palestine is sinds oktober 2023 actief. De eerste activiteit van dit collectief was een teach-in om te praten over de restricties die toegepast werden op Nederlandse universiteiten rond discussies over Palestina. Dr. Martijn de Koning is docent Islamstudies en lid van deze groep. Hij is zeer tevreden over de actie. „Situating Palestine ondersteunt de actie inhoudelijk en we helpen waar nodig. De groep is net zo divers als de studentenactiegroep is. We organiseren maandelijks seminars, lezingen en discussies”, vertelt hij. ”Gisteren hielden we hier de lezing van dr. Maya Wind over haar boek Towers of Ivory and Steel. In dit boek toont ze aan dat Israëlische universiteiten een cruciale rol spelen in de bezettingen van Palestijns gebied, bij de apartheid en bij de gewelddadige onderdrukking.”

Sfeer

Harden-Sweetnam: „De sfeer is goed. We creëren hier een plek van eenheid en zorg voor elkaar. Ik ga ervan uit dat de universiteit geen politie gaat inzetten. De RU wil staan voor een vrije academische discussie. Die voeren we hier over de situatie in Palestina.“


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl