Voorzijde eerste editie van De Nijmeegse Stadskrant, 20 januari 1982.

Nijmegen werkt aan werk, met deze kop opende de eerste editie van De Nijmeegse Stadskrant op 20 januari 1982. Het was een tijd van massawerkloosheid, actiecomités en de kraakbeweging. Amper een jaar eerder had burgemeester Frans Hermsen tanks laten inzetten om gekraakte huizen te ontruimen in de Piersonstraat.

Uit onvrede over de berichtgeving van de Gelderlander daarover, die op de hand van het gemeentebestuur was, maar ook om een spreekbuis te zijn van de Nijmeegse bevolking en haar activiteiten, begon een kollektief Nijmegenaren in 1982 De Nijmeegse Stadskrant. „Om te laten zien dat niemand zich neer hoeft te leggen bij slechte leefsituaties, maar dat we er zelf iets aan kunnen doen.” Veertien sectorgroepen, uit alle geledingen van het actiewezen, mochten ieder hun deel van de krant vullen.

In de loop van de veertig jaar is er wel veel veranderd. Het actiewezen stortte in, de sectorgroepen verdwenen. Het kollektief, bestaande uit vrijwilligers, zette vanaf 1984 in op een meer journalistieke krant. Door de jaren heen veranderde de krant meer dan eens van toon en van kleur. Dat laatste letterlijk want in 1999 verscheen de eerste voorkant met kleur, pas in 2015 ging De Nijmeegse Stadskrant volledig full colour. Vanaf 1995 had de krant een website, en was daarmee een van de eersten. Wie al die veranderingen die De Nijmeegse Stadskrant doormaakte wil zien, kan nu terecht op de tentoonstelling Veertig jaar De Nijmeegse Stadskrant, op de eerste verdieping van de Molenpoortpassage nummer 106. Naast de voorkanten van vrijwel alle nummers van 1982 tot nu, zijn er ook foto’s te zien van de fotografen Henk Braam en Jan Lintsen en werk van de cartoonist Freek Janssen.

In dezelfde ruimte is ook de tentoonstelling Vrede, Vrijheid en een Onsje Geluk te zien van Stichting KUS. De tentoonstellingen lopen in elk geval tot en met zaterdag 30 april en zijn te bezoeken op woensdag tot en met zaterdag van 12.00–17.00 uur.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl