Wereldwijd liepen deze week miljoenen mensen mee met klimaatdemonstraties. Nijmegen bleef daarbij niet achter. Zaterdag liepen tweehonderd mensen mee met een klimaatmars in de binnenstad. Onderweg stopte de stoet op de Mariënburg, Plein 1944, de Waalkade en bij het Valkhofpark. Elke stop had een ander thema: de rol van de banken, het windmolenpark en het belang van groen. De meeste aandacht was er voor de rol van de veehouderij bij de klimaatverandering.

ING financiert voor 25 miljard in fossiele energie [foto: Jan Lintsen]
Ruim tweehonderd klimaatdemonstranten verzamelden zich afgelopen zaterdag op het Faberplein voor de Nijmeegse klimaatmars. Vlak voor vertrek overstemmen vijf motorrijders even de verzamelde menigte als ze met dampende uitlaat langsrijden. Het lijkt haast opzet. Maar zodra de motorrijders weg zijn, gaat de klimaatmars van start. De eerste halte is bij de ING-bank aan de Mariënburg. Deze halte is niet toevallig gekozen, banken spelen een grote rol bij de financiering van fossiele brandstoffen. Erik Janssen van BankTrack, een Nijmeegse organisatie die deze rol onderzoekt, spreekt hier de menigte toe. Negentienhonderdmiljard dollar investeerden grote commerciële banken de afgelopen drie jaren in fossiele energie. ING was daarbij goed voor een investering van 25 miljard dollar, dat is omgerekend 22,7 miljard euro. BankTrack is een campagne begonnen om banken te dwingen deze geldkraan dicht te draaien. Janssen roept iedereen op om deze campagne te ondersteunen en te gaan bankieren bij een bank die wel rekening houdt met het milieu. Alvorens verder te trekken roepen deelnemers nog: ING weg ermee.

Amazone
Een langere stop is er op Plein 1944, waar een activiste van The Save Movement Nijmegen spreekt over de bijdrage van de veehouderij aan de klimaatverandering. The Save Movement is een netwerk van mensen die opkomen voor dieren uit de bio-industrie. „De consumptie van dierlijke producten veroorzaakt meer broeikasgassen dan al het verkeer bij elkaar, inclusief vliegtuigen en schepen,” aldus de activiste, die zich Michelle Nix noemt. Ze baseert zich op rapporten van de Verenigde Naties.

„In Brazilië wordt in hoog tempo het Amazonewoud gekapt voor veevoerplantages en begrazing. Door het verdwijnen van dit regenwoud komt de klimaatverandering in een stroomversnelling. Nederland doet daar keihard aan mee. De Rotterdamse haven is de op een na grootste afnemer ter wereld van veevoer uit het Amazonegebied. Nederland is de slager en melkboer van de wereld. Zeventig procent van ons vlees is voor de export. Wetenschappers aan de universiteit van Oxford hebben berekend dat om niet over het omslagpunt van klimaatverandering te gaan, mensen in westerse landen negentig procent minder vlees, zestig procent minder zuivel en vijftig procent minder eieren moeten eten.” Volgens de spreekster zijn er genoeg alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. „In Nederland zijn er alleen al honderd soorten veganistische kaas, zelfs veganistische geiten- en blauwaderkaas.”

Het idee dat een veganistische leefstijl leidt tot een vitamine B12-tekort klopt volgens haar niet. „Voor B12 kun je een pilletje slikken. Voor vier euro heb je een potje waarmee je maanden vooruit kunt. Een pilletje is weinig in vergelijking met de honderd gram supplementen die melkkoeien elke dag in hun veevoer krijgen.”

Internationale studenten op de bres voor het klimaat [foto: Jan Lintsen]
Dodewaard
Onder de demonstranten zijn veel buitenlandse studenten. Een van hen is Marion Ducreux. De Française, die nog maar een maand in Nijmegen is, deelt enthousiast flyers uit aan het winkelende publiek. „We kunnen niet afwachten tot de mensen aan de top in beweging komen, onze generatie ziet dat we zelf actie moeten ondernemen om de wereld te redden. Het is tijd om te beseffen dat de wereld niet van ons mensen is, maar dat wij mensen deel zijn van het ecosysteem. We kunnen niet leven zonder.” In haar dagelijks leven is ze bewust met het milieu bezig, zo probeert ze zonder afval te leven en maakt ze zelf tandpasta en shampoo.

Een van de weinige oudere deelnemers is de 62-jarige Diny Seij uit Arnhem. Voor de klimaatmars is ze speciaal met een oude fiets naar Nijmegen gekomen: „In Arnhem was geen klimaatmars en ik ken Nijmegen nog van mijn studententijd. De sfeer hier is heel fijn. Het doet me denken aan de demonstraties tegen de kerncentrale in Dodewaard en de vredesdemonstraties in de jaren tachtig.”

De klimaatmars loopt over de Waalkade nu het nog kan [foto:Jan Lintsen]

Windmolens
Via de Houtstraat, de Ganzenheuvel en de Priemstraat loopt de stoet door naar de Waalkade. Daar vertelt John de Bie over het tot stand komen van Windpark Nijmegen Betuwe, een coöperatief windmolenpark. Een burgerinitiatief om de energievoorziening in eigen hand te houden. Duizend burgers hebben zich verenigd om zes windmolens te bouwen, die ze gezamenlijk in beheer hebben. Inmiddels heeft de coöperatie een nieuw project op het oog: de aanleg van zonnepark De Grift, met 17.000 zonnepanelen. Genoeg om 1.250 huishoudens van duurzame energie te voorzien.

De klimaatmars eindigt bij het Valkhofpark waar Ronald Aalders van Milieudefensie Nijmegen vertelt hoe dit historische landschapspark ontsnapt is aan bebouwing. De plannen voor herbouw van de donjon zijn eind vorig jaar definitief ten grave gedragen.

Aan het einde van de mars volgt nog een oproep om samen naar de landelijke klimaatstaking in Den Haag te reizen op 27 september. De mars is nog niet voorbij.

auteur: Gabriëlla Hendriks


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl