Newroz Ayvere voert strijd tegen voedselverspilling. Foto Jan Lintsen.

De Nederlander verkwist per jaar gemiddeld 42 kilo voedsel. Niet dat iedere Nederlander die 42 kilo in de groenbak smijt. Een groot deel verdwijnt al tijdens de productie en bij leveranciers zoals supermarkten uit de handel. De Guerilla Kitchen in Nijmegen is de strijd tegen deze voedselverspilling aangegaan. Sinds november vorig jaar bereidt deze organisatie gezonde maaltijden uit voedsel dat anders zou worden weggegooid. Elke donderdag kookt een groep vrijwilligers in De Klinker voor iedereen die wil aanschuiven.

„Het ‘s nachts duiken in containers op zoek naar weggegooid voedsel, het zogenoemde dumpsterdiven doen we niet meer,” zegt Newroz Ayvere, een van de guerrillaleden. „Dat wordt ook steeds moeilijker, de vuilnisbakken staan in Nijmegen doorgaans binnen of achter gesloten hekken. Bovendien is het strafbaar.” In Nijmegen maakte Guerilla Kitchen afspraken met een paar winkeliers die onverkochte levensmiddelen doneren, voordat die in de vuilnisbak terechtkomen. Grotere landelijke winkelketens willen volgens Ayvere hier niet aan meewerken. Dat druist in tegen het landelijke beleid van de ketens. Ze zien het als een commercieel verlies.

Topkwaliteit
„Ik ben volledig tegen verspilling,” motiveert Ayvere, „we leven in een overvloedige consumptiemaatschappij. Als er een plekje op een appel zit, wordt die al snel afgekeurd en weggegooid. Alles moet van topkwaliteit zijn.” Met het bereiden van een gezond, veganistisch driegangenmenu voor de gasten willen de vrijwilligers van Guerilla Kitchen mensen bewustmaken van de enorme verkwisting van goed voedsel. Het gaat de organisatie niet om geld. Er zijn vrijwilligers die het eten bereiden en die het eten bij de winkels ophalen. De gasten die komen eten, kunnen vrijwillig geld geven. De mensen achter de Guerilla Kitchen schenken de inkomsten aan een goed doel dat de wereld een stukje leefbaarder wil maken.

Guerrillastrijder redt groente. Foto Jan Lintsen.

Drijfveren
„Het is elke week weer een verrassing om te kijken wat er aan voedsel binnenkomt en hoe we daar een maaltijd van gaan maken. Die uitdaging is een van mijn drijfveren. Ik vind het heel erg leuk om mijn creativiteit erop los te laten. Gezien de complimenten van de gasten, lukt ons dat ook goed. Het samenkomen van de mensen en de interactie onderling doen me heel goed.” Ayveres ogen lichten op: „Vroeger was de keukentafel het levendige onderdeel van het huis. Hier in De Klinker zie je de bruisende gezelligheid weer terug. Er komen ouders met jonge kinderen of juist jongeren die hun ouders weer meenemen om ze kennis te laten maken met deze manier van voedselbesparing. Van jong tot oud, van student tot vluchteling. Iedereen is welkom om elkaar aan de huistafels te ontmoeten.”

Lespakket
Amsterdam had als eerste Nederlandse stad een Guerilla Kitchen. Vorig jaar pakte een aantal Nijmegenaren dit idee op. De mensen van Guerilla Kitchen Nijmegen willen op hun beurt het concept verspreiden naar andere steden. Ayvere: „We hopen met ons initiatief steeds meer mensen bewust te maken van de gigantisch grote hoeveelheid voedsel die jaarlijks verspild wordt.” In Nederland komt het verkwisten van voedsel neer op 42 kilo per persoon per jaar, omgerekend is dat 145 euro per persoon. De schade die dit aan het milieu toebrengt is daarbij nog niet meegerekend. In Frankrijk is er sinds 2015 een wet die supermarkten verbiedt om voedsel weg te gooien. Als een supermarkt daar toch betrapt wordt op het dumpen van eten, dan kunnen ze een flinke boete verwachten. Voedselverspilling zit op Franse scholen verplicht in het lespakket. Ayvere vindt dat in Nederland zo snel mogelijk een soortgelijke wet moet komen.

Auteur: Bernadette Kral


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl