The Big Draw, het tekenfestival dat in 2014 voor het eerst in Nijmegen gehouden werd, is groot geworden. Sinds 2023 is The Big Draw Nederland een feit en vanaf 17 mei heeft dit initiatief een eigen plek in de Papengas in Nijmegen: het International Drawing Center.

The Big Draw op het Mariënburgplein. Foto: Henk Beenen

Het International Drawing Center (IDC) opent 17 mei om 17 uur met de expositie Traces (sporen). Astrid van Drie en Etske Berk tekenen en projecteren zich een weg in de ruimte. Stadstekenaar Ernie Bossmann knipt, plakt en tekent met beelden uit het verleden een nieuw spoor. Juwon Lee speelt met digitale beelden en laat de tijd wegsijpelen in een video-installatie. Het werk van Szu-Han Lin toont de plekken die zij in haar leven heeft aangedaan.

Anita Waltman, kunstenaar en directeur van stichting P-Art, waar The Big Draw en het IDC onder vallen, vertelt dat het tekencentrum een Engelse naam heeft omdat er veel internationale kunstenaars werken. Alle informatie staat daarom in vijf talen op de site. Naast Nederlands, Duits en Engels in het Japans en Zuid-Koreaans, omdat ze samenwerken met meerdere scholen en kunstenaars in die landen.

In het centrum zetelt ook jongerenclub MASC: de Manga & Anime Subculture Club. Manga is een Japanse stripvorm en anime is manga als tekenfilm. Jongeren komen tweewekelijks bij elkaar om te tekenen, manga te lezen en te bespreken en anime te kijken. Daarnaast maken de jongeren artwear, draagbare kunst op bijvoorbeeld kleding of tassen, die dan weer verkocht wordt in IDC.

Etalageruiten

The Big Draw astronaut met links Anita Waltman en rechts Angela Vissers. Foto: Henk Beenen

The Big Draw werd in 2000 voor het eerst georganiseerd in Londen en waaierde uit naar andere landen. Kunstenaars Anita Waltman en Angela Vissers werkten bij toenmalig kunstpodium Expoplu en haalden van daaruit in 2014 The Big Draw naar Nijmegen. Op meerdere plekken in de stad konden mensen op grote vellen lekker tekenen. Kunstenaars exposeerden en tientallen tekenaars tekenden op etalageruiten. De eerste Ramenroute was een feit. Het festival was meteen een succes en werd elk jaar groter. Het paste na enkele jaren niet meer in het Expopluprogramma, dus richtte Waltman in 2018 een eigen non-profitorganisatie op om The Big Draw onder te brengen: P-Art. Ook Vissers ging daar werken. Het festival werd elk jaar groter en bereikte een steeds breder publiek. De Big Drawweekenden zitten vol met tekenworkshops, exposities en performances. Na Nijmegen volgden in de loop der jaren eerst Arnhem en daarna andere Gelderse steden. Sinds vorig jaar vind je het festival ook in steden elders in Nederland. P-Art werkt in alle steden samen met de culturele instellingen, scholen, bedrijven, zorginstellingen, winkels en horecagelegenheden.

Slechtziend

Waltman: „Honderden kunstenaars doen mee; er staan alleen al meer dan honderd tekenaars op de Artist Alley op het Mariënburgplein en in de bibliotheek.

In onze activiteiten letten we op duurzaamheid en inclusie. We hebben speciale aandacht voor jongeren, ouderen, andere culturen en mensen met een handicap. Vorig jaar gaf Rachel Gadsden meerdere voorstellingen en workshops, ook voor blinden en slechtzienden. Door een auto-immuunziekte is zij zelf slechtziend.”

Experimenteren

P-Art organiseert naast The Big Draw en het IDC ook straat- en muurkunst en initiatieven als de Nijmeegse stadstekenaar, die Nijmeegse gebeurtenissen in tekeningen vastlegt. Een ander initiatief van P-Art is de speurtocht met kleine grappige tekeningen die te vinden zijn langs de groenelijnwandeling Walk of the Town in het centrum van Nijmegen.

Anita Waltman en Japanse jongeren van project Borderless Art Education. Foto: Anita Waltman

Daarnaast is educatie een belangrijk onderdeel. Er zijn meerdere kunstprojecten voor basis- en middelbare scholen, zoals The Power of Otherness, over anders zijn. Na een gesprek beelden de kinderen en jongeren hun eigen verhaal uit. Er is een internationaal kunsteducatieprogramma, Borderless Art Education, waar leerlingen van het voortgezet onderwijs in Nederland samenwerken aan een kunstwerk met leerlingen van highschools in Tokio en Seoul. Een leerling in Nederland zoekt bijvoorbeeld een foto uit van zijn omgeving, de leerling in het andere land voegt daar eigen elementen aan toe. Waltman: “We prikkelen, verrijken en stimuleren een experimenterende houding.”

The Big Draw 2024

Het thema van The Big Draw 2024 is ‘Het wezen van de waarheid’. Een breed thema, aldus Waltman. „Ieder heeft een eigen waarheid. Daarnaast kun je denken aan een wezen, bijvoorbeeld een fantasiefiguur.”

The Big Draw Nijmegen vindt plaats van 5 tot en met 8 september. 5 en 6 september zijn er activiteiten op scholen en in verzorgingshuizen. 7 september is de dag voor het grote publiek met workshops, exposities, een (teken)theatervoorstelling, The Artist Alley, performances, de Ramenroute en andere activiteiten. Op 8 september zijn er exposities op diverse locaties. In de weekenden in september die daarop volgen, trekt het festival steeds naar een andere stad.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl