Drie maanden zat Nijmegen zonder stadsdichter. De negende stadsdichter Heidi Koren was in functie tot januari 2024. Tijdens het Wintertuinfestival in Doornroosje werd bekend gemaakt wie de nieuwe stadsdichter van Nijmegen is: Simon Mamahit.

Simon Mamahit is rapper-poëet en de tiende stadsdichter van Nijmegen. [Foto: Frans Houtbeckers]
Wethouder Noël Vergunst presenteerde op het Wintertuinfestival de tiende stadsdichter: Simon Mamahit, bekend als rapper-poëet en dj Disci. Mamahit vertelde de zaal: „Ik ben zeer vereerd. Ik ga de verschillende toko’s verbinden, muziek en gedichten.” Hij droeg een gedicht voor over Nijmegen, een dorp van een stad, en eindigde met: „Nijmegen, ik ben de jouwe.”

In 2005 werd Merijn Hilte als eerste Nijmeegse stadsdichter gekozen door een zaal enthousiaste literatuurliefhebbers.

Toenmalig raadslid Jan van der Meer lanceerde het idee van een Nijmeegse stadsdichter, volgens Frank Tazelaar, directeur van Wintertuin. Deze literaire organisatie begeleidt de stadsdichters, doet zo nodig redactie en denkt mee over projecten. Er waren elders in het land al stadsdichters. Het fenomeen bestaat sinds 1999 en is vanaf 2004 steeds bekender geworden. Er zijn nu bijna honderd stadsdichters in Nederland.

Uitvaarten
In Nijmegen blijft een stadsdichter twee jaar in functie en schrijft minimaal zes gedichten over Nijmeegse gebeurtenissen en schrijft daarnaast gedichten voor onbekende overleden straatmensen, de zogenoemde eenzame uitvaarten. De dichter krijgt van de gemeente 4500 euro per jaar en de begeleiding 1000 euro. Tazelaar: „De eerste stadsdichter werd gekozen tijdens een openbare verkiezing. Vanaf de tweede draagt Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen (SLAN) een dichter voor aan het stadsbestuur. SLAN’s doelstelling is de lees- en schrijfcultuur in Nijmegen bevorderen. In het SLAN-bestuur zit een achttal organisaties die zich bezighouden met lezen en schrijven zoals Bibliotheek, Poëziecentrum, Lindenberg en Wintertuin.

Er was drie maanden geen stadsdichter. Voorheen werd de nieuwe  stadsdichter bekendgemaakt op de landelijke gedichtendag aan het begin van een jaar. Maar de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), die onder andere ook de boekenweek organiseert, trok zich terug uit de organisatie van deze dag, dus die ging niet door. Nu focussen we op Wereldpoëziedag, die formeel 21 maart is, maar die wij vieren op 1 april met het literatuurfestival Wintertuin.”

Gedicht van stadsdichter Dennis Gaens op Poëzieplaats de Gruitberg. [Foto: Mariët Mensink].
Poëzieplaats

Elke stadsdichter heeft een eigen invulling en toon, en kiest zelf de onderwerpen. Sommigen doen extra dingen. Marijke Hanegraaf begeleidde stadsgedichtenwandelingen. Wout Waanders organiseerde in coronatijd samen met Bibliotheek Gelderland Zuid de Nijmeegse Crisisraad, waarbij Nijmegenaren werd gevraagd advies te geven aan stadsgenoten, ‘hen een hert onder de riem te steken’. Heidi Koren maakte de website Stadsdichter Nijmegen en zat in het projectteam Poëzieplaats de Gruitberg. Januari 2023 was Poëzieplaats de Gruitberg een feit: op het rommelige, lelijke plein staat van elke stadsdichter een gedicht op een muur of elektriciteitskast en daarnaast zijn er als speelse elementen zinnen en woorden uit de gedichten in het groot weergegeven.

 

Enkele dichtregels van de eerste negen stadsdichters
De gedichten waar deze regels instaan, zijn te vinden op stadsdichternijmegen.nl. Wie de namen van deze negen gedichten weet, krijgt van De Nijmeegse Stadskrant een dichtbundel naar keuze van een van de Nijmeegse stadsdichters.

 

Merijn Hilte

lood uit lucht slaat kerken plat
de top van de sint steven
dondert op de stikke hezel

 

Victor Vroomkoning

Dukenburglied: Ik ben zeven harten rijk en heb een Staddijk van een long.
Lucht en water zijn mijn lust, voor vogels ben ik dagverblijf.

 

Jaap Robben

Ik laat mezelf
niet navertellen.

Ook met je oor tegen dit raam
blijf ik stil.
Gedichten spreken niet
uit zichzelf.

 

Dennis Gaens

Het water haalt zich hier – in de bocht bij de brug –
keer op keer in; tekent krullen op het oppervlak

 

Marijke Hanegraaf

Als je over straat loopt
– voor een brood bij de bakker misschien –

slaat dan de paniek toe dat zomaar de dood
uit de lucht valt of precies op jou af schiet,

 

Frouke Arns

Er is een eiland aangespoeld, voor de kust van onze stad
wiegt het zachtjes in de armen van het water.

Bruggen grijpen het vast, zodat het niet wegdrijft
naar open zee, als een boot van land, grond van dromen.

 

Amal Karam

Loop over mijn twee uitgestoken armen:
De Waalbrug en de Oversteek.
Ik overbrug je bestemming naar mij

 

Wout Waanders

Gisternacht heb ik een nieuwe stad bedacht.
Het lijkt verdacht veel op Nijmegen, maar er zijn geen beperkingen,

 

Heidi Koren

Op de brug wordt dagelijks van koers gewisseld en
in de rivier liggen vette schepen kop aan kont
drie rijen dik en twee lang


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl