Meer-dan-tachtig-bezoekers-genoten-van-muziek-informatie-en-een-kunstommetje
De relatie tussen kunst en natuur was het thema van het Hortuscafé in september. [foto: Mariët Mensink].
Meer dan tachtig bezoekers genoten van muziek, informatie en een kunstommetje bij het laatste Hortuscafé van dit jaar over de relatie tussen kunst en natuur. Ze hoorden van kunstenaars die met hun kunst willen laten zien hoe de natuur door ons mensen geweld aan wordt gedaan, die actievoeren en die invloed uitoefenen op hoe mensen naar de natuur kijken.

In september 2021 vierde de Hortus Nijmegen zijn vijftigjarig bestaan en startte toen met Hortuscafés. De cafés hadden elk een eigen thema en ruimte voor informatie, muziek en andere kunsten en ontmoeting. Meer dan tachtig mensen kwamen naar het laatste Hortuscafé van dit jaar op 15 september. Het thema was The Art of Nature: de relatie tussen kunst en natuur.

Rouwen

De-eekhoorn-veegt-ons-paadje-schoon-werk-van-Karen-van-Doren. [foto: Mariët Mensink].
Anne Berk, curator van de tentoonstelling Rettet den Wald, die tot en met 9 januari 2022 te zien was in museum Het Valkhof, vertelt dat de mens een bedreiging is voor de natuur en dat dat terugkomt in de kunst. Ze geeft met vele voorbeelden aan hoe kunstenaars hun relatie met de natuur uiten. Kunstenaars rouwen om de natuur, denk aan het omzwachtelen van grote omgevallen bomen. Ze voeren actie met hun kunst: Sara Vrugt borduurde met duizend mensen honderdduizend bomen en wilde zo bewustwording op gang brengen. Abel Rodríguez ging de straat op, verkleed als de ziel van het gekapte woud. Kunstenaars verbinden hun publiek met de natuur door bijvoorbeeld plantjes van een plek te verzamelen en er een installatie van te maken. Kunstenaars documenteren wat verloren gaat, zoals Chris Watson, die geluiden opneemt van een van de laatste oerbossen. En kunstenaars zijn bezig met herstel door onder andere duizenden bomen te planten.

Borst
Een prachtig voorbeeld van wat kunst kan bewerkstelligen is het werk van de Poolse Cecylia Malik. Nadat de Poolse regering had besloten dat een kapvergunning helemaal niet meer nodig was, ontstond er een grootschalige leegkap, ook van oerbossen. Malik fotografeerde zichzelf als jonge moeder die haar baby de borst gaf, zittend op een levensgrote gekapte boom. Haar foto ging viraal en vele jonge moeders fotografeerden zich op dezelfde manier als zij. Een afvaardiging van de jonge moeders toog naar de paus om zijn inmenging te vragen en hun actie heeft ervoor gezorgd dat het vrije kappen gedeeltelijk is teruggedraaid.

Rik Luijmes en Gijs Top laten met verhalen en film zien wat de bedoeling is van hun theaterwandeling EGO ECO door theatergroep TGGreppel. Ze willen de zintuigen verfrissen en de deelnemers laten voelen dat en hoe ze onderdeel zijn van de natuur, en dat ze er niet buiten staan. Elk jaargetijde is er op dezelfde plek in de Ooijpolder een nieuwe wandeling met nieuwe ervaringen. De eerstvolgende wandeling is 22 oktober.

Kunstommetje langs het werk van Kristianne Summer [foto: Frans Houtbeckers].
Kunstommetje langs het werk van Kristianne Summer. [foto: Frans Houtbeckers].
Het Hortuscafé sluit af met een rondgang in het donker door de tuinen en bezichtiging binnen. De wandeling voert langs mini-exposities van zeven kunstenaars die iets over hun werk vertellen. Het gaat om schilderijen, beelden en installaties die voor, over, met of in de natuur gemaakt zijn. De jonge musici Dagmawit & Jasmien luisteren de wandeling op met hun sfeervolle cello- en vioolmuziek, zoals ze ook aan het begin van de avond deden

Te zien en te horen waren de kunstenaars Karen van Doren, Barrie Needham, Kristianne Tummers, Ineke van Middelkoop, Evelien Bannenberg en Doro Krol. Peter van der Heijden vertelde over het werk van de gebroeders van Lymborch.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl