Oh Hazar onderzoekt allerlei thema’s in zijn muziek. „We zetten de thema’s in een soort lachspiegelparadijs”, zegt leadzangeres Imke Loeffen. Op 4 oktober kwam de nieuwe single van Oh Hazar uit, getiteld Justice.
4 oktober is een nieuwe single en videoclip uitgekomen van de Nijmeegse band Oh Hazar. In het nummer Justice komt de strijd om rechtvaardigheid terug. De band heeft veel aandacht voor visuals, informatie in tekst en beeld. De videoclip werd opgenomen in De Basis onder regie van de Nijmeegse filmmakers David en Reinier Kroese.
Oh Hazar maakte de afgelopen jaren een succesvolle opmars. De band kwam in 2023 in de top 10 te staan van de Vierdaagsefeesten, werd door radiozender KINK als Future Icon 2024 benoemd en pronkte op de Amerikaanse radio in een show van Duran Duran. Sindsdien is de band vaak geïnterviewd en toert hij door heel Nederland. De eerste fysieke ep kwam begin dit jaar uit met artwork van de Nijmegenaar Jules Trum en sindsdien werkt het viertal samen met het label AT EASE. Kortom, volgens velen is het een band om in de gaten te houden.
Contrasten
De band bestaat uit Imke Loeffen (leadzang, gitaar), Stefan Kollee (zang, gitaar), Imanishi Kleinmeulman (drums) en Pauline Timmerbeil (basgitaar). ‘Au hasard’ betekent in het Frans willekeurig, en dat past perfect bij het karakter van de band. „Wij willen van chaos en willekeur één geheel maken”, zegt Stefan Kollee. Een bijkomend voordeel van de naam vinden ze de mystieke klank van het woord. „Juist dat je van tevoren nog niet precies weet wat voor band er bij deze naam hoort, vinden we interessant”, zegt Imke Loeffen. „We zoeken extremen en contrasten op in de muziek, onderzoeken verschillende thema’s en zetten deze in een soort lachspiegelparadijs, waarin je er steeds op een andere manier naar kijkt.” „Het gaat om thema’s die boeien in het dagelijks leven, waarvan je denkt: dit klopt niet, waar zijn we mee bezig”, benoemt Kollee. Bij het schrijven is de hele band creatief betrokken, maar Loeffen is vaak de bron van de nummers. Vervolgens gaat de rest aan de slag: met de bron uitdagen, de muziek in een ander tempo zetten en erover praten. „Wij hebben vaak gesprekken over de bedoeling van een nummer, waarbij we ons wenden tot beeldende beschrijvingen, omdat het moeilijk is om over muziek te communiceren,” zegt Kollee. „Bij ons gaat het niet om de noten, maar om de intentie en impressie”, geeft Loeffen aan. „Misschien zijn we daarom zo lastig in een genre te vatten”, concludeert Kollee.
De bandleden besteden nu de helft van hun tijd aan de muziek, de rest van de week hebben ze een andere baan. „Dat we niet financieel afhankelijk zijn geeft ons ook meer vrijheid”, zegt Loeffen. „Wij zitten bij een onafhankelijk label en kiezen de mensen zelf, zo bouwen we samen een team op”. Kollee voegt toe: „De band heeft een specifiek karakter, het is een wezen, heeft een koers. Daar horen passende mensen bij.” Ze kiezen ook zelf waar ze willen spelen en beoordelen daarbij waar hun muziek het beste tot zijn recht komt.
Hoewel de muziek geen bepaalde doelgroep heeft en iedereen welkom is, zegt Loeffen dat de nummers niet voor oppervlakkige luisteraars zijn. De luisteraars moeten openstaan, om ondergedompeld te worden in risico’s. „Het is intens, er zit gevaar en humor in”, bevestigt Kollee.
Vernieuwing
De bandleden willen zichzelf blijven uitdagen, eigenwijs blijven doen wat ze zelf willen. Soms ligt de lat net iets te hoog en moeten ze een stapje terugzetten. De leden van de band hebben een andere rol gekregen dan ze in hun vorige bands hadden. Loeffen was achtergrondzangeres en is nu voorgrondzangeres, Kollee was voorgrondzanger en werd achtergrondzanger met meer focus op gitaar. Tijdens het maken van hun eerste ep veranderden ze ook van koers. Ze gingen de studio in, in plaats van hun muziek live in te zetten. „Het is moeilijker om met een leeg canvas te beginnen”, zegt Loeffen. „Maar het gaf ons meer vrijheid om onze eigen fantasie neer te zetten.” In de studio moet je direct gedetailleerde keuzes maken en kun je ter plekke dingen omgooien, er is veel ruimte voor expressie. „We moesten van veel smaken en stijlen één maken en iedereen moest nog groeien in zijn of haar afzonderlijke rol”, zegt Kollee. „We hebben van een heel palet aan keuzes één geheel gemaakt.”
De band onderscheidt zich ook doordat de ep niet in zijn geheel online te vinden is. Wil je de hele plaat beluisteren, dan moet je deze fysiek kopen omdat hij online niet bestaat. Hierdoor hopen de bandleden het mysterie en het verlangen van de muziek te behouden doordat het niet direct on demand beschikbaar is.
Nijmegen
Kollee is na zijn studie speciaal voor de muziek naar Nijmegen gekomen. „Er zijn hier veel plekken om gelijkgestemden te vinden”, zegt hij. Ook de diversiteit aan kleine en grote muziekpodia is groot en er zijn veel stijlen beschikbaar, van techno en jazz tot rock en alternatieve muziek. „We hebben geluk met Doornroosje, dat een hoogwaardig en gevarieerd aanbod heeft, maar ook de kleine scene, zoals Het Alternatief en De Onderbroek, is heel geschikt om dingen uit te proberen”, zegt hij. Door al deze plekken is er genoeg inspiratie te vinden in Nijmegen. „Muziek zit in de wortels van de stad”, zegt Loeffen.