[afbeelding uitgeverij Thoth]
In de reeks ‘111 plekken in … die je gezien moet hebben’ is onlangs een uitgave tot stand gekomen die Nijmegen centraal stelt. De auteurs zijn de journalisten Andrew Groeneveld en de in Nijmegen woonachtige Bart Speleers. Zij beschrijven in hun amusante boek 111 plekken in Nijmegen die volgens hen het bekijken of een bezoek waard zijn. Van een winkel tot een café, van een windmolenpark tot een unieke boom en van een tuincentrum tot een uitkijktoren. Zo krijgt de bezoeker van de stad genoeg tips om niets te missen van het veelzijdige karakter van Nijmegen.

Van winkeltjes tot musea, van café tot kringloopcentrum, van Karl Marx tot Kabouterboom, er valt veel te ontdekken in dit boek als u de stad Nijmegen en de omliggende omgeving wilt bezoeken of beter wilt leren kennen. Dit leuke werkje toont dat een stad altijd unieke en veelzijdige kanten kent. Niet alleen de geschiedenis, maar ook de manier waarop haar inwoners er invulling aan geven komt ruimschoots aan bod. Of het nu gaat over nijverheid, cultuur, horeca, creativiteit, elk facet komt wel een keer voorbij.

Het van oorsprong in biljart gespecialiseerde café Piet Huisman heeft in een paar jaar tijd een metamorfose ondergaan en is nu een café geworden waar speciaalbieren de hoofdmoot vormen en waar zelfs Noord-Hollanders een fikse trip voor over hebben om er een IPA of een Porter te proeven. Maar in Nijmegen zijn ook nog ouderwetse meubelmakers zoals Das Kabinett aan de dijk in Lent te vinden. Of het welbekende wolwinkeltje van Diny in Nijmegen-West waar eenieder die graag breit of haakt alles van zijn of haar gading kan vinden. En zo kunt u ook de prachtige nieuwe kloostertuin in de wijk Brakkenstein met een bezoekje vereren. Of op zoek gaan naar de Stadskruidentuin. En wat te denken van de Zaligebrug over de Spiegelwaal waarop het heerlijk wandelen en uitwaaien is. Het unieke karakter van Nijmegen wordt zo met 111 plekken beschreven.

Die titel dekt niet helemaal de lading. De prachtig overdekte Intratuin met het oude bewaarde boerderijtje in Elst behoort toch echt tot de gemeente Over-Betuwe. En het museum van kunstenaar Jac. Maris te Heumen bevindt zich in het Limburgse Mook en Middelaar. Het wordt de stadsontdekker wel gemakkelijk gemaakt om die locaties te bereiken, mits niet altijd juist gekozen. Tip: raadpleeg de site van vervoerder Breng voor het kiezen van de juiste buslijn. Ga niet altijd uit van de kennis van het openbaar vervoer van de auteurs.

Het boek is een leuk initiatief waar men heerlijk in kan grasduinen op zoek naar een uitstapje in of rond Nijmegen. De keuzes voor zowel binnen- als buitenlocaties zijn eerlijk verdeeld. Het boek kan het gehele jaar gebruikt worden als een alternatief voor de welbekende Lonely Planet-reeks.

Andrew Groeneveld en Bart Speleers, 111 plekken in Nijmegen die je gezien moet hebben, ISBN 978 90 6868 777 4


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl