Aan de kant van de weg zijn sporen te vinden uit de oudheid. Zomaar voor iedereen op te rapen als je er oog voor hebt: stenen. Bij de tentoonstelling Vrede, Vrijheid en een Onsje Geluk kun je die stokoude stenen als kunstvorm komen bekijken in de wondere wereld van Frans Houtbeckers. Daarnaast zijn er kunstobjecten over persoonlijke vrede en vrijheid te zien die zijn gemaakt door bewoners uit heel Nijmegen in het kader van het project Vrede- en Vrijheidstuinen.

Stichting Kunst van Samenleven (KUS) laat mensen met elkaar kennismaken met behulp van kunstvormen. De afgelopen twee jaar zette de stichting zich in voor acht Vrede- en Vrijheidstuinen in Nijmegen. In het kader daarvan werden groene plekken verbonden met kunst geïnspireerd door vrede en vrijheid. Deze projecten komen samen in de tentoonstelling Vrede, Vrijheid en een Onsje Geluk. Het project Vrede- en Vrijheidstuinen bestond uit workshops in acht Nijmeegse wijken. Vanwege de coronacrisis waren die voornamelijk in de buitenlucht. Ze werden begeleid door Nijmeegse kunstenaars. De deelnemers verbeeldden met een kunstobject hun persoonlijke ervaringen met vrede, vrijheid en geluk. In totaal plaatsen zij in acht tuinen in Nijmegen, waaronder Land van Ooij en De Groene Schakel, deze kunst.

Fantasiewerelden
Vrijwilliger Frans Houtbeckers maakte het object Stoelendans dat in de Hortus in Brakkenstein te zien is. Het kunstobject gaat over het klimaat, dat moet vechten om de laatste stoel. Hij is medevormgever van de tentoonstelling Vrijheid, Vrede en een Onsje Geluk. Houtbeckers richtte er een eigen kamer in waar hij vier verschillende fantasiewerelden creëerde van zand en steen met in iedere wereld poppen van aan elkaar geplakte stenen. De stenen komen overal vandaan, vertelt hij: „In deze regio liggen heel veel stenen uit de ijstijd. Zo heb ik gele vuursteen gevonden langs de oude spoorbaan van Nijmegen naar Kleve. En langs de Waal heb ik bijvoorbeeld zwarte stenen gevonden. De groene poppetjes heb ik gemaakt van restmateriaal zoals glas, plastic en lego. De hoofdfiguur Kloris Steenbeen woont op een berg en gaat op wereldreis langs de vier werelden. Zijn avonturen veranderen hem. Hij leert dat kleur niet uitmaakt en dat je vrede en vrijheid kunt vinden in jezelf én samen met anderen. Op de tentoonstelling zijn ook foto’s te zien van vier vredesweken waaraan ik meewerkte. Bij twee ervan was ik vredesambassadeur. We organiseerden activiteiten zoals openingsbijeenkomsten, vredeswandelingen en kindervoorstellingen.”

Cadeautjes
Aan de tentoonstelling werken tien kunstenaars mee. Hun werk is geëxposeerd in de negen ruimtes. Daarnaast zijn er vijftig portretten in tekst en beeld te zien van vertegenwoordigers van sociale organisaties die veel betekenen voor Nijmegen. KUS hield interviews met hen in 2019, 2020 en 2021. Ze werden gepubliceerd in de Nijmeegse weekkrant De Brug.

Dan het Onsje Geluk. Houtbeckers vertelt: „Het idee achter Onsje Geluk is iets aardigs voor elkaar doen. Je neemt een cadeautje mee voor een ander en krijgt zelf een cadeautje. In de eerste coronawinter startten we met wandelingen twee aan twee. Bij de startplek in het Goffertpark legden we onze meegebrachte cadeautjes neer, waar iedereen iets kon uitkiezen. Soms hielden we daar een klein feestje en nam ieder wat lekkers te eten mee.  Er was elke week een thema over iets waar je blij van werd: een aardig mens, een hobby, een boek. Op de tentoonstelling is het Onsje Geluk er in de vorm van cadeautjes die kinderen kunnen hengelen, de speurtochten die ze kunnen doen en voor volwassenen de stenen die ze kunnen beschilderen en meenemen.”

Houtbeckers toont nog even de ‘coronahoek’, waar bezoekers zich kunnen uitlaten over wat ze voelen, denken en meemaken in deze tijd, zonder te oordelen over anderen. De gratis te bezoeken tentoonstelling is in de Molenpoort te zien in februari en maart. Voor het programma en openingstijden, zie: www. stichtingkus.nl.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl