De historische roman Ik zie je aan de overkant van Brenda Meuleman gaat over de periode rond Market Garden, gezien door de ogen van drie dappere verzetsvrouwen en een Amerikaanse soldaat. Het boek is voortdurend spannend en geeft veel feitelijke informatie.

Wat zou je gedaan hebben als je land bezet werd? Ging je in het verzet? Die vragen stellen veel mensen zich.

De historische roman Ik zie je aan de overkant van de Nijmeegse schrijfster Brenda Meuleman kwam in augustus 2024 uit. Het verhaal laat de lezer de spanning en de stress meevoelen die mensen in het verzet hadden in de Tweede Wereldoorlog. De angst voor verraad als je onderduikers hebt. De kans om gepakt te worden als je krantjes rondbrengt, of aan voedselbonnen en andere levensbehoeftes voor je onderduikers moet komen. Met steeds de dreiging op de achtergrond van marteling, dood of transport na oppakken. De hele tijd leven met angst voor verklikkers.

Het gemakkelijk leesbare boek is van het begin tot het einde spannend.

Voor Nijmegenaren heeft het boek een extra dimensie, omdat het over het verzet in Nijmegen gaat: je kunt de drie vrouwelijke hoofdpersonen volgen op hun tochten door Nijmegen en naar Groesbeek. Dochter Claar heeft een belangrijke coördinerende taak in het verzet. Zus Hanna is verpleegster in het Wilhelminaziekenhuis en vangt slachtoffers van bombardementen en de strijd op. Moeder Antonia is vroedvrouw en komt op weg naar haar zus, die op het punt van bevallen staat, midden in het Market Gardenoffensief terecht. De inzet van vrouwen in het verzet is lang onderbelicht gebleven, maar krijgt in dit boek alle aandacht. In het nawoord schrijft Meuleman: ‘Een belangrijke inspiratiebron was Vrouwen en verzet: in het Rijk van Nijmegen, 1940-1945 van Anneke Nolet… Er waren zeker 120 vrouwen actief in het verzet in Nijmegen’.

Soms leest het verhaal als een jongensboek, wanneer het gaat over de vierde hoofdpersoon, een parachutist uit Amerika, die gevolgd wordt bij zijn opleiding in Engeland en bij het Market Gardenoffensief.

Meuleman schrijft in het nawoord, dat het boek laat zien wat oorlog en verzet doen met de onderlinge verhoudingen, als een familielid in het verzet zit. Meuleman geeft ook veel inzicht en feiten over wat er in de tijd voor, tijdens en na Market Garden allemaal gebeurde in Nijmegen en het Nijmeegse verzet.

Samenvattend laat het boek Ik zie je aan de overkant de lezer voelen wat het betekende om een Nijmeegse verzetsvrouw te zijn in de Tweede Wereldoorlog en het is goed geschreven en spannend. Daarom is het een aanrader.

Brenda Meuleman

Meuleman (1972) schreef eerder drie historische romans, die ook zeer goed ontvangen werden. Het onderwerp voor haar eerste boek uit 2016, Het verraad van Julia, vond ze tijdens het werken aan haar scriptie voor haar studie Kunstgeschiedenis, over keizer Augustus in de Romeinse tijd. Hij verbande zijn enige dochter Julia, nadat ze lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan. Meuleman doet bij elk boek veel research naar een onderwerp en voegt aan de historische feiten haar eigen fantasie toe. Naast het schrijven werkt ze in het familiebedrijf, een groothandel in kunst en antiek. Ze woont met haar gezin in Nijmegen.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl