Kunstenaars Sophie Vermeulen en Myriam Keijzer reisden drie maanden door Marokko. Hun ontmoetingen met de Marokkaanse cultuur hebben zij vormgegeven tot een expositie van foto’s, schilderijen en tekeningen over dit Noord-Afrikaanse land. Kleurrijk, speels en organisch, volgens de website van Notre Dame Des Arts in Ubbergen. En krachtig, bizar en verrassend, voegt ze daaraan toe. In de Kunstkapel op het terrein van De Refter in Ubbergen kunt u zelf kijken of de expositie Made in Marrakech aan die hoge verwachtingen voldoet. Te bezoeken tot en met 25 augustus. Meer informatie op www.notredamedesarts.nl.

Wat de Amerikanen maar niet lukte, een festival organiseren om vijftig jaar Woodstock te vieren, speelt het Openluchttheater De Goffert in een handomdraai klaar. Op zondag 18 augustus vindt daar het festival Peace, Love & Music, 50 jaar Woodstock plaats. Tributebands en acts uit de hele wereld eren de helden van het legendarische Woodstockfestival in 1969 zoals Janis Joplin, The Who, Jimi Hendrix en Santana. Nijmegen in een jarenzestigsfeertje dus. Kaarten te verkrijgen via www.oltgoffert.nl.

Na tweeduizend jaar omarmt Nederlands oudste, Romeinse stad Nijmegen, eindelijk het nog oudere Griekse idee, de democratie. De oude Grieken vormden de woorden demos (volk) en kratein (heersen) tot democratie: de macht aan het volk. En met die regeringsvorm probeert Nederland zichzelf overeind te houden. In het weekend van 30 en 31 augustus vindt op het stadeiland Veur-Lent het eerste landelijke Democratiefestival plaats. Politici, maatschappelijke organisaties, bedrijven en bezoekers gaan in discussie. En vieren ondertussen een feestje. Democratie moet je immers onderhouden. Alle informatie is te vinden op www.democratiefestival.nu. Toegang is gratis, dat is alvast de eerste goede democratisch genomen beslissing.

Psychotherapeut Ruben Brandt wordt in zijn nachtmerries aangevallen door personen uit beroemde kunstwerken van onder anderen Picasso, Warhol en Hopper. Om zijn demonen te bezweren gaat hij, samen met een paar cliƫnten, op strooptocht om al die kunstwerken te verzamelen onder het motto: bezit je problemen om ze te verslaan. Ziedaar, de ingrediƫnten van een van de opmerkelijkste animatiefilms van het jaar: Ruben Brandt, Collector. Gemaakt door de Hongaarse kunstenaar Milorad Krstic, deze film is een visueel spektakel, een psychologische roman en een thriller tegelijkertijd, uniek vormgegeven. Gaat dat zien. Ruben Brandt, Collector draait dagelijks in LUX.

Auteur: Erik Janssen


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl