Het tweede seizoen van De Figurant staat voor de deur. De Figurant is een Nijmeegs onlinepraatprogramma, gemaakt door vrijwilligers, voor mensen die een kritisch geluid zoeken dat ze missen in de meeste media. Het programma zoekt antwoord op de grote vragen, is kritisch op het huidige westerse systeem en bespreekt symptomen en uitwassen van de samenleving. In de eerste aflevering, die in november online te zien is, gaat De Figurant het gesprek aan met Anja Meulenbelt, politica voor de SP in de Eerste Kamer van 2003 tot 2011 en schrijfster van De schaamte voorbij. Dat boek maakte haar tot een kopstuk van de tweede feministische golf. De Figurant plant tien programma’s het komende seizoen, te zien op www.defigurant.tv.

Het internationale wetenschapsfilmfestival InScience Nijmegen is een van de grootste in Europa, maar het festival draait om meer dan alleen film. In het weekend van 9 en 10 november staat bibliotheek de Mariënburg in het teken van DNA-technologie en hoe we die verantwoord kunnen inzetten. De bibliotheek staat vol met interactieve opstellingen opgezet door het kennisplatform Citylab van NEMO. Ontmoet de NEMO Foutjes Fixers, deel je mening in de Silent Disco Meningen-Fabriek of stap in de Filterbubbel en laat je mening testen. De activiteiten in de bieb zijn gratis toegankelijk en vooral geschikt voor zestien jaar en ouder.

De Iraniër Sahand Sahebdivani en de Israëliet Raphael Rodan vertellen verhalen over oorlog en vrede, heldendaden en liefde voor het leven. Ze combineren dit met een groot gevoel voor humor en de drang om oprechte en betekenisvolle verhalen te vertellen. In de voorstelling My father held a gun proberen ze de vraag te beantwoorden waarom mannen oorlog voeren en nemen ze hun publiek mee op een reis door ruimte en tijd. Te zien op vrijdag 29 november in de Thiemeloods in Bottendaal, entree is 15 euro, de voorstelling is in het Engels.

De Brebl staat vrijdag 22 november stijf van de opwinding voor grenzeloze muziek en kunst in de breedste zin van het woord. De tweede editie van Kultura komt naar Nijmegen en brengt dansmuziek uit alle windstreken, van Balkan tot Bombaydisco, via Arabfunk en Afrobeat naar moderne Ethnotronica. Tijdens de avond en tot diep in de nacht omlijst Still Sunday het feest met een kunstzinnig en interactief programma. Kaarten voor al dit spannends zijn in de voorverkoop zes euro en op de dag zelf tien euro. Voor alle informatie ga naar www.brebl.nl.

Door Erik Janssen


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl