Zomergasten, maar dan op zijn Nijmeegs: Han van Krieken, rector magnificus van de Radboud Universiteit, mag zelf een avondvullend programma samenstellen. Bibliotheek De Mariënburg geeft lokale bekenden de vrijheid om het thema van hun avond te bepalen en zelfgekozen gasten uit te nodigen. Op 10 februari is Van Krieken aan de beurt. Hij is nieuwsgierig hoe zijn gasten het herlezen van boeken en verhalen ervaren. Wat heb je ondertussen geleerd, heb je misschien nieuwe levenslessen opgedaan en meer kennis vergaard of juist niet? Van Krieken wil het allemaal weten. Wie wil zien hoe de rector magnificus de avond heeft ingericht, voege zich op 10 februari om 20.00 uur naar de bibliotheek. De entree voor studenten en leden is 7,50 euro, voor overige bezoekers is deze 10 euro.

— & —

Van 10 tot en met 12 februari presenteert Cultuur En School Nijmegen het Voordrachtfestival. Leerlingen van het voortgezet onderwijs in Nijmegen grijpen het podium in de Lindenberg om in een reeks voorstellingen door middel van dans, theater, muziek, beeldende kunst en digitale vormgeving hun interpretatie van poëzie en literaire teksten te laten zien. Rode draad in de voorstellingen is het thema ‘rebellen en dwarsdenkers’, niet geheel toevallig ook het onderwerp van de komende Boekenweek. Het programma en de deelnemende scholen vindt u op de website van de Lindenberg.

— & —

Tapschrift is een open podium, vooral gericht op het geschreven en gesproken woord, maar waarbij iedere vorm van zelfexpressie welkom is. Tapschrift staat voor theater, muziek, experimenten en schrijvers in alle soorten en maten. Dit evenement vindt al geruime tijd in Arnhem plaats, maar is sinds enkele jaren ook in Nijmegen en Utrecht te zien. In de Brebl staat donderdag 13 februari Tapschrift Nijmegen op de rol. Iedereen kan zich aanmelden om mee te doen, de entree is gratis en het podium is geopend vanaf 20.00 uur.

— & —

Om China kan niemand meer heen. De winkels liggen vol met goedkope spullen gelabeld made in China en het land is een enorme speler in de wereldpolitiek. Toch weten we vrij weinig over dit mysterieuze land. In samenwerking met LUX organiseren lokale jongerenafdelingen van D66 en VVD het China-symposium 2020. Hoe staat het met Chinese politieke situatie bijvoorbeeld? Actuele onderwerpen zoals de Huawei-affaire, de onrust in Hong Kong en de uitbreiding van Chinese militaire installaties in de Zuid-Chinese Zee komen aan bod. De dag bestaat uit workshops en interviews met experts, maar ook een stoomcursus Chinese filosofie en Chinese taal of hoe je kunt ondernemen in China staan op het programma. Zaterdag 15 februari is LUX de locatie van dit symposium.

Door Erik Janssen


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl