Ooit gehoord van Showroom Dummies? Misschien ken je het gelijknamige nummer van Kraftwerk, maar het is vooral een bijzonder project van kunstenaar Tonni van Sommeren. Etalagepoppen in een showroom die normaal gesproken een saai leventje leiden, veranderen hun pose, breken uit en gaan hun eigen gang. Ze zijn samengesteld uit decoratieve, vanuit de hele wereld afkomstige, houten beeldjes. De kunstenaar verzamelt en koestert deze beelden, maar gaat ze ook te lijf. Hij zet de zaag erin en stelt vervolgens nieuwe beelden samen. Je kunt de Showroom Dummies ontmoeten tijdens de eerste van een nieuwe expositieserie, getiteld Kunstluis kraakt het museum, die te zien is van 3 tot en met 8 maart in Museum Het Valkhof.

-&-

Iedereen loopt wel eens een kwetsuur op, kwetst zelf of wordt gekwetst. Maar waar kunnen de gekwetste mensen heen om troost te vinden? Kunstenaar JAM van der AA bedacht het Asiel voor gekwetste mensen. Op 13 maart kan eenieder troost ontvangen en maakt zij een show waarbij ze de grenzen van de kunst opzoekt. De gekwetste zielen kunnen zich verzamelen in Extrapool aan de Tweede Walstraat 5; het asiel is open vanaf 21.30 uur en de toegang is gratis.

-&-

Virtuele assistenten zoals Siri van Apple en Alexa van Amazon, en slimme speakers zoals Google Home, helpen ons met de weg naar de pizzeria of zetten de thermostaat wat hoger. Maar wat gebeurt er als deze virtuele helpers met elkaar in gesprek gaan en duistere zaken op de agenda zetten, zoals de werkelijke motieven van hun makers? Dat is het onderwerp van de performancelezing Chtonia van Wesley Goatley. Oddstream is het platform voor deze donkere setting. Visuals van Sougwen begeleiden de performance, filosofe Lisa Doeland sluit af met een gesprek. Zaterdag 21 maart is de Lindenberg de locatie hiervoor; de voorstelling begint om 20.30 uur. Meer informatie vind je op de website van De Lindenberg.

-&-

In het Land van Maas en Waal bestaat sinds kort Het Land van Taal & Waal. Café Trianon organiseert maandelijks een avond waar schrijvers, wetenschappers, zangers en andere kunstenaars elkaar ontmoeten, met als rode draad elke keer de Nederlandse taal. De derde editie is op 26 maart, thema deze keer is Dorp en Stad. Hoofdgast is taalkunstenaar, schrijver en trotse dorpeling uit Aarle-Rixtel Wim Daniëls. Verder ontvangen gastheren Marcel Rözer en Dirk Wim in ’t Hof Poetry-Slamfinaliste Martje Wijers en de Nijmeegse zangeres Saranne. De avond begint om 20.30 uur, entree is een laagdrempelige 5 euro. Trianon vind je aan de Berg en Dalseweg 33.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl