De agenda’s zijn leeg, evenementen opgeschort dan wel afgelast. De Stadsschouwburg, de Brebl, de Lindenberg, de bibliotheken en ander bekend Nijmeegs cultureel terrein zijn gesloten. Kortom, het Nijmeegs cultureel leven ligt plat. De Nijmegenaar moet zijn of haar vertier ergens anders gaan zoeken en bij grote voorkeur en met zachte dwang; hij of zij moet dit alleen doen.

Wandel. Dit is een uitstekend moment om er alleen op uit te trekken, de bossen in te gaan en te wandelen. Neem een plastic zak mee, want dan kunt u tegelijkertijd het zwerfafval, dat nog steeds in schrikbarende hoeveelheden in de ons omringende natuur ligt, opruimen. Ondertussen ziet u allerlei dieren, insecten en planten. Een uitgelezen moment om u aan te melden bij waarneming.nl, het grootste natuurplatform van Nederland, zodat u meehelpt de natuurrijkdom van ons land vast te leggen voor nu en in de toekomst. Wandel alleen en houd te allen tijde minstens anderhalve meter afstand.

Lees. In elke boekenkast staan al jaren boeken die u om de een of andere reden ontglippen. Ooit gekocht of gekregen en nauwelijks aangeraakt, staan ze op u te wachten. Oorlog en vrede, Ulysses, De gebroeders Karamazov en zo’n beetje alles van Kafka om maar eens wat te noemen, staan hoog in de top tien van ongelezen literatuur. Dit is het moment om die meesterwerken uit de boekenkast te bevrijden en op uw leeslijst te zetten. In een postcoronatijd kunt u uw familie en vrienden verbazen met letterlijke citaten uit deze klassiekers. Lees alleen en houd te allen tijde minstens anderhalve meter afstand.

Kijk. Schrijvers, activisten en filosofen zijn druk bezig om uit te leggen wat de coronacrisis betekent, zoeken naar oorzaken en gevolgen. In een filmpje over coronakapitalisme benoemt de Canadese schrijfster en activiste Naomi Klein deze crisis als een symptoom van een ziekte, en die ziekte heet globalisering en kapitalisme. Op YouTube en andere kanalen kunt u filmpjes bekijken van een groeiende groep coronafilosofen. Kortom, informeer uzelf. Kijk alleen en houd te allen tijde minstens anderhalve meter afstand.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl