De taalexperts van de Nijmeegse universiteit, Radboud in’to Languages, gaan eindelijk een belangrijke taal aan de orde stellen, het Nimweegs. Het Nijmeegs dialect is oud en heeft diepe wortels in het omliggende dialectgebied. Het Nimweegs is nog steeds sterk verbonden met de oudste stad van Nederland, zo hangt er in het stadhuis een liefdesverklaring aan Nijmegen, getiteld Soonet feur de stad. Op 9 juli gaat professor Roeland van Hout tijdens het webinar Nimweegs feur ons allemoal in op de relatie van de Nijmeegse taal met de geschiedenis van de stad, de oorsprong van dialectgebieden, taalveranderingen en wat dies meer zij. Aanmelden voor dit gratis webinar kan via de website ru.nl/radboudintolanguages.

Het is het Afrika Museum weer gelukt om, in samenwerking met World Press Photo, een fototentoonstelling van internationale allure binnen te halen. De expositie Door de lens van laat werk van hedendaagse Afrikaanse fotografen zien. Zij tonen op hun eigen manier de diversiteit van het continent. Aan de hand van thema’s zoals wederopbouw, verstedelijking, oorlog, geboorte en gendergelijkheid vertelt de expositie het verhaal van Afrika. De foto-expositie is te zien tot eind van dit jaar, kaarten zijn verkrijgbaar via de website van het Afrika Museum.

Nog meer Nijmeegse glorie. Kees Moerbeek brengt de geschiedenis van de Benedenstad weer tot leven. In de expositie Nijmegen, zo mooi als het was toont hij impressies van dat stukje Nijmegen van de periode 1860 tot 1954 op groot formaat. Moerbeek geeft een historisch kijkje op oude straatjes en gasjes, het kolossale kasteel Bat-Ouwe-Zate dat op de Lindenberg stond, het Valkhofplein en nog veel meer. Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis op de Mariënburg is het toneel van deze bijzondere expositie, die te zien is tot en met 26 juli.

Niels Duffhues gaat het Honigcomplex afspeuren met zijn camera. Tijdens zijn Alledaags avontuur wil hij alledaagse beelden transformeren naar een nieuwe verzonnen realiteit. En zelfs meer dan dat, Duffhues verwacht een ‘multidisciplinaire totaalbeleving’ te creëren. Dat schept hoge verwachtingen. Duffhues, die in een ver verleden nog zong bij metalband The Gathering, maakt films, componeert muziek en schrijft; kortom een allround kunstenaar. Deze solo-expositie, gecombineerd met bestaand werk, is te zien bij Expo Bart op het Honigcomplex elk weekend van 11 juli tot en met 30 augustus.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl