Theatergroep Piepschuim heeft niet stilgezeten tijdens de coronacrisis. Hoewel alle voorstellingen niet doorgingen, ging de groep met frisse moed aan de slag om een nieuw programma in elkaar te zetten. De voorstelling Een kleine 2-meter sessies gaat in op de actualiteit en de lockdown, maar wil ook lucht bieden. Er valt genoeg te lachen. De voorstelling is te zien in de Thiemeloods in Bottendaal op zondag 16 augustus, entree is gratis als je op tijd bent om 15.00 uur.

Op dinsdag 18 augustus tovert de Stevenskerk zichzelf om tot een heuse Parijse kathedraal. Op die dag geeft Daniel Roth, een van de meest bekende Franse orgelvirtuozen en organist van het Cavaillé-Collorgel in de Parijse Saint-Sulpice, een orgelconcert. Op het krachtige Nijmeegse Königorgel brengt Roth, naast eigen composities, werken van Nivers, Couperin, Boëly, Saint-Saëns en Widor ten gehore. De voorstelling begint om 20.30 uur, kaarten zijn 10 euro en verkrijgbaar via de website van de Stevenskerk.

Als je dan toch gaat tekenen, waarom dan niet de grootste tekening van de wereld maken? Kunstenares Pauline Wiersma deinst daar niet voor terug. Tijdens het Lindenberg Zomerfestival gaat Wiersma aan de slag om, stukje bij beetje, een tekening te maken die oneindig doorloopt. Iedereen mag helpen om een deel te tekenen, maar je weet niet wat de anderen hebben gemaakt. Pas op het einde komt alles bij elkaar. De workshop duurt anderhalf uur en is op donderdag 20 augustus om 13.00 uur, deelname is 7,50 euro. Aanmelden kan via de website van De Lindenberg.

Hoewel Nijmegen en de gehele provincie nog treuren om het niet doorgaan van de Vierdaagse, blijft Gelderland interessant voor wandelroutes, zeker als deze aan haar verleden zijn gekoppeld, aan de Tweede Wereldoorlog. De straten, paden, wijken, bossen en vlaktes zitten vol met verhalen over de bevrijding, dit jaar 75 jaar geleden. De website bevrijdingsmagazine.nl toont persoonlijke verhalen en interviews en laat zien waar je deze verhalen kunt vinden. Van Wageningen tot in de Achterhoek, naar Wijchen en tot aan Garderen, de geschiedenis van de oorlog en de bevrijding is vlakbij. Je hoeft alleen maar de deur uit te gaan om het te ontdekken.

Je hoeft niet altijd de deur uit. Het Nijmeegse onlinepraatprogramma De Figurant blijft interessante gesprekken toevoegen aan zijn website. Zo kun je nu kijken naar Moslimvrouwen tegen uitsluiting. Fatima Faïd gaat in gesprek met Saida Derrazi, medeoprichtster van S.P.E.A.K., een collectief van moslimvrouwen die zich niet herkennen in hoe de media over hen schrijven en wat politici van hen vinden. S.P.E.A.K. wil zelf een stem in het debat. Derrazi gaat in op hun politieke agenda, de rol van het feminisme en waarom ze deze groep hebben opgericht. Het programma is te zien op de website van De Figurant: www.defigurant.tv.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl