Fotograaf Henk Braam en conceptueel uitdager Frank Lodder proberen het beest dat Covid-19 heet te temmen. In hun expositie Corona 2020, Alles is Veranderd zetten ze de tijd stil en tonen in intense en persoonlijke verkenningen via film en fotografie de coronapandemie, die ons allemaal raakt. Kunst omdat het moet, want werkelijk alles is veranderd. De expositie is te zien in de Noorderkapel van de Stevenskerk van 12 oktober tot en met 1 november. De Stevenskerk is gratis toegankelijk op maandag tot en met zaterdag van 10.30 uur tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur.

De Lindenberg vergeet niet wat de coronapandemie voor kinderen betekent. De voorstelling Waarom is het stil in de stad? van theater De Krakeling in samenwerking met STIP en Urban Myth kijkt naar de crisis door de ogen van kinderen. Hoe hebben zij de intelligente lockdown ervaren? Wat is hun verhaal en wat dachten zij? Urban Myth interviewde voor deze voorstelling kinderen met uiteenlopende achtergronden. Birgit Schuurman en Tarikh Janssen, onder regie van J├Ârgen Tjon A Fong, brengen deze interviews rechtstreeks het theater in. De voorstelling is voor kinderen vanaf acht jaar en is te zien in De Lindenberg op zondag 11 oktober om 13.30 uur. Kaarten via de website van De Lindenberg.

Het performanceduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot kijkt al verder, naar het postpandemietijdperk. In hun voorstelling Antibodies speelt het duo met de vraag wie wij als mens na de coronapandemie zijn en wie we zouden moeten worden. Vanuit de zelftwijfel over onze hedendaagse menselijke verschijningsvorm en de ongemakkelijkheid over de huidige rol van de mens op aarde, kijkt Antibodies vanuit een speculatief toekomstperspectief terug naar de mens van nu. Veel vragen, die hopelijk een antwoord vinden tijdens hun voorstelling die vanaf donderdag 22 oktober drie keer te zien is in LUX, kaarten kosten 19 euro, te verkrijgen via de website van LUX.

De Wintertuin schrikt nergens voor terug en spreekt in het groot. Tijdens Het grote gesprek duiken een schrijver en de interviewer anderhalf uur de diepte in, om zo het boek aan de realiteit te verbinden. Een gesprek over de rol van literatuur en meer in het bijzonder de kracht van het boek als gids door onze onstuimige werkelijkheid. Op 15 oktober pakt de Vlaamse schrijfster Saskia de Coster deze rol op. In haar meest recente roman Nachtouders verhaalt De Coster over de moeilijkheden van ouderschap en de angst om een slechte ouder te zijn. Het gesprek, met interviewer Mira Feticu, kunt u bijwonen op 15 oktober in de Theaterzaal van de Stadsschouwburg om 20.30 uur. Kaarten kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar via de website van De Wintertuin.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl