De kunstenaars in de Krayenhoffkazerne gaan online en tonen van 1 tot en met 30 november hun kunst aan het publiek. Kunstminnaars kunnen kijken, kiezen, kopen en genieten van kunst die de Krayenhoffkunstenaars alleen in die periode via het wereldwijde web aanbieden. Maar daar blijft het niet bij. Als speciale attractie is er dit jaar een kunstloterij: iedere bezoeker die in november een kunstwerk koopt, krijgt een lot en maakt daarmee kans op een kunstwerk ter waarde van 100 euro. Nijmeegse kunstliefhebbers kunnen zich ook inschrijven voor workshops, cursussen, portretopdrachten en ze kunnen kunstboeken bestellen. Alle informatie is te vinden op kunstindekazerne.nl.
Schrijver en dichter Jaap Robben vond het hoog tijd om over de vlieg een biografie te schrijven. Op 25 plekken in Nijmegen langs de weg is zijn Biografie van een Vlieg te zien en te lezen. Het is een verhaal over ontdekken, vriendschap en vergankelijkheid. Van 5 tot met 29 november kunnen vlieg- en andere insectenliefhebbers het levensverhaal van de vlieg lezen. De vliegografie is geschreven voor jong en oud, en is via drie wandel- en fietsroutes gratis te lezen. Vanaf 1 november zijn de routekaarten te downloaden via wintertuin2020.nl.
Schrijver Rob van Essen neemt zijn lezers mee naar een wereld waarin de invoering van het basisinkomen heeft gezorgd voor lethargie, maar ook voor stijgend museumbezoek. Twee mannen met een geheime opdracht reizen af naar het zuiden. De een kent het echte doel van de reis. De ander heeft net zijn moeder begraven. Samen gaan ze op zoek naar verlossing en vergetelheid, bijgestaan door ironische robots en praatgrage zelfrijdende auto’s. De goede zoon van Van Essen is een verslag van een tocht door een labyrint vol vreemde gebeurtenissen, maar ook een verrassend autobiografische roman over een zoon die de balans opmaakt na de dood van zijn moeder. Oddstream Book Club gaat op maandag 9 november om 20.00 uur via een videogesprek in op dit boek. Meelezen? U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar info@oddstream.nl.
Vanuit de Colombiaanse bergen luiden de Kogi, de beschermers van de wereld, de noodklok: Aluna, de Aardmoeder, is in gevaar. Zij breken hun gebruikelijke isolement en benaderen Britse documentairemaker Alan Ereira om de Westerse wereld, die zij steevast Jongere Broeder noemen, te waarschuwen dat we de aarde aan het vernietigen zijn. Wat volgt is een tocht door de natuur waarin de Kogi hun kennis proberen over te dragen aan wetenschappers, voordat het te laat is. Aluna is een van de drie themafilms van InScience 2020, naast Das Forum van Marcus Vetter dat een inkijk geeft in het World Economic Forum en de Hollywoodmilieufilm uit 1972 Silent Running van Douglas Trumbull. Het InSciencefestival voor de wetenschappelijke film vindt van 11 tot en met 15 november plaats. De films zijn zowel in LUX te zien als online. Alle informatie is te vinden op insciencefestival.nl.