De Nijmeegse studenten laten zich niet kisten en gaan stug door met het Stukafest. Dit beroemde studentenkamerfestival, dat zijn twintigste editie tegemoet gaat, wordt dit jaar een volledig virtuele aangelegenheid, Stukafest TV. Elke vrijdag in februari laten alle dertien Stuka-steden excentrieke, interessante en vooral kunstzinnige performances zien. Iedere Stuka-stad presenteert drie opkomende artiesten uit diverse cultuurdisciplines, te beginnen op 5 februari met Nijmegen, Tilburg en Middelburg. Kaartjes en alle verdere informatie zijn te vinden op de website stukafest.nl en op de Facebookpagina van Stukafest Nijmegen.

Zo veel mogelijk thuiswerken is nog steeds het dringende verzoek van premier Mark Rutte en zijn regeringsploeg. Maar hoe zorg je dan voor een ideale werkplek thuis? Interieurarchitect Odette Ex dacht diep na en kwam met FL’EX-BOX, waarmee ze de ontwerpprijsvraag De werkplek van de toekomst won. Tijdens een online-uitzending op 9 februari, georganiseerd door het Architectuurcentrum Nijmegen en LUX, legt zij uit hoe een goede, duurzame werkplek eruitziet en wat haalbaar is voor de gemiddelde thuiswerker. De uitzending geeft daarna het podium aan architect Olaf Gipser, die een toelichting geeft op open bouwen: een methode waarbij muren en installaties niet in beton zijn gegoten, maar kunnen worden verplaatst en aangepast. Meer informatie over de online-uitzending De ideale woning, die om 16.00 uur begint, is te vinden op de website architectuurcentrumnijmegen.nl.

Het is misschien wel belangrijker dan ooit om te vechten voor democratische beginselen en sociale gelijkheid. Voor de Franse filosoof Alexis de Tocqueville (1805-1859) was een democratie niet slechts een techniek om een land te regeren, maar een manier van samenleven. Onze huidige samenleving lijkt echter ver af te staan van De Tocquevilles ideaal. Het algemeen belang lijkt de burger vreemd en politieke participatie heeft een dieptepunt bereikt. Staatkundigen Sophie van Bijsterveld en Hans-Martien ten Napel gaan in op de waarde en de betekenis van het werk van De Tocqueville tijdens een online-uitzending van Radboud Reflects. Politicoloog Gaard Kets is gespreksleider. Op dinsdag 16 februari is de uitzending vanaf 20.00 uur gratis te volgen op de website ru.nl/radboudreflects.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl