Kafé Bijstand is niet meer. Jarenlang steunde het Kollektief Kafé Bijstand goede doelen, zoals Stichting AAP, Bont voor Dieren en Anti-Fascistische Actie Nijmegen. Het tekort aan vrijwilligers tartte het Kollektief al langer, de lockdown deed echter de deur helemaal dicht. Het Kollektief geeft echter niet op en wil een doorstart maken. Met een andere naam, een vernieuwd bestuur en een iets andere formule. Niet alleen met vrijwilligers maar ook met betaalde krachten. Het Kollektief blijft zonder winstoogmerk en er komt weer steun voor goede doelen. Op zondag 21 februari is er een onlineveiling om geld voor de doorstart op te halen. Oud-medewerkers halen herinneringen op en er zijn muziekoptredens van Janssen & Janssen, John B. Jones en Loes Wijnhoven, bekend van Clean Pete. De veiling is van 15.00 tot 19.00 uur te volgen via een livestream. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van Kollektief Kafé Bijstand.

De documentaire Allen Tegen Allen laat zien hoe het fascisme in de jaren twintig van de vorige eeuw geleidelijk terrein won in Nederland. Kopstukken uit de Nederlandse fascistische beweging lieten zich inspireren door het gedachtegoed van Mussolini en Hitler. Het volk werd gezien als stemvee, dat door sterke leiders moet worden beschermd tegen buitenstaanders. Aan de hand van uniek archiefmateriaal toont de documentaire hoe in Nederland een vruchtbare bodem werd gelegd voor de Duitse bezetting in de jaren veertig. Via de website van LUX is deze documentaire van regisseur Luuk Bouwman te zien tot 1 maart voor 4,99 euro.

De mens behoort tot de orde der zoogdieren. Maar het leven in een moderne samenleving doet ons vergeten dat we een genetische code hebben die al miljoenen jaren wordt doorgegeven en die we delen met andere diersoorten. Wat hebben mensen en dieren gemeen en waar zit het onoverkomelijke verschil? Extrapool is het platform voor de programmareeks Iets Met Dieren, waarin Anna de Vriend en Constance Hinfray deze fenomenen onderzoeken. Elke editie wordt de verhouding tussen mens en dier vanuit een ander perspectief bekeken, geïllustreerd aan de hand van een wiskundig symbool. Voor de derde editie is dit de U, symbool voor de vereniging uit de verzamelingenleer. Deze presentatie is verplaatst naar het laatste weekeinde van mei. Alle informatie is te vinden op de website extrapool.nl.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl