De zeven laatste woorden van onze verlosser aan het kruis. Onder deze opbeurende titel komt het Belinfante Quartet met een alternatief passieprogramma voor Pasen. Dit christelijke feest herdenkt de dood en herrijzenis van de profeet Jezus en inspireerde veel componisten tot het schrijven van muziek. Zo ook de Oostenrijker Franz Joseph Haydn. In zijn Die sieben letzten Worte, geschreven voor een strijkkwartet, wil hij die grote thematiek pakken. Of dat gelukt is, kunt u zelf beoordelen op paaszondag 4 april om 15.30 uur. Dan speelt het Belinfante Quartet dit stuk, dat beeldend kunstenaar Jordi Cárdenas met lichtbeelden begeleidt. De Stadsschouwburg zendt deze voorstelling online uit. Kaarten kosten vijf euro en zijn te reserveren via de website van de Stadsschouwburg.

Ze hebben er geen weet van, maar de katten in Nederland, ruim tweeënhalf miljoen lopen er rond, zijn een probleem. Ze planten zich voort als konijnen, wat zorgt voor overvolle dierenasielen en hopeloze zwerfkatten. Ze scheuren vuilniszakken open, zorgen voor geurhinder en maken lawaai. Ook de natuur heeft te lijden onder de kat. De huiskat is een van de grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld en vormt een bedreiging voor de biodiversiteit. De relatie tussen dit dier, dat al tienduizend jaar gedomesticeerd is, en de mens moet maar eens opnieuw bekeken worden. Dat althans vindt moraalfilosoof en kattenliefhebber Rutger Lazou. Zijn lezing op donderdagavond 8 april gaat in op dit thema en probeert de huiskat te redden, en in een moeite door de mens, andere dieren en het ecosysteem. De toekomst van de kat staat op het spel. Mensen kunnen zich voor de lezing aanmelden via de website van Radboud Reflects. Katten kunnen het luikje proberen.

In april toont het Nijmeegse kortefilmfestival Go Short Online korte films. Dat zal niemand verbazen. Maar het kortefilmfestival doet dat wel vrij lang, van 8 tot 25 april maar liefst. Het festival biedt films aan die in allerlei wedstrijden meedoen zoals de Europese, Nederlandse en studentencompetitie. Daarnaast zijn er programma’s zoals virtual reality voor thuis, livestreams, en verscheidene specials, bijvoorbeeld een over Kroatië. In totaal zijn er bijna driehonderd korte films te zien. De films zijn op verzoek te zien via de website goshort.nl.

Voor jonge schrijvers in spe biedt De Nieuwe Oost uitkomst. Het onlineplatform Literaturjugend is een plek om te sparren, samen te werken, te klagen en feedback te krijgen. Iedereen die graag over teksten praat en ze wil voorleggen aan een sympathiek publiek kan hier terecht. Elke aflevering gooien drie schrijvers die een schrijfprobleem hebben, dit in de groep. In Nijmegen organiseren Chris Lomans en Aline Arts van De Nieuwe Oost deze maandelijkse sessies. De eerstvolgende is op dinsdag 20 april om 20.00 uur. Aanmelden kan via de website denieuweoost.nl.

Normaal gesproken stoffen de medewerkers van Museum Het Valkhof het liefst scherven van oude Romeinse potten en pannen af om deze in een vitrine te laten zien aan een groot publiek. De voorlopige sluiting van musea haalt daar echter een streep door. Maar niet getreurd, de creatievelingen van dit museum hebben iets nieuws ontdekt om mensen aan te spreken: de podcast. Via de website van het museum zijn allerlei opnames te downloaden die iedereen op het moment dat het hem of haar uitkomt kan beluisteren. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer: De Pest, De Limes leeft en Thuis in de klassieke oudheid. De podcasts zijn onderdeel van een breder aanbod dat onder de naam Valkhof voor thuis wordt aangeboden. Ga hiervoor naar de website museumhetvalkhof.nl.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl