In de grond van het Goffertterrein is meer te vinden dan alleen het bloed en zweet van de arbeiders die het stadion bouwden in de jaren dertig. Recente opgravingen brachten allerlei oorlogsmaterieel naar boven zoals munitiekisten, onderdelen van een radio, kacheltjes en persoonlijke objecten van soldaten zoals tandenborstels en bierflesjes. Het Goffertpark was in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke plek. Zowel de Duitsers als later de geallieerden gebruikten het park voor luchtafweergeschut. In samenwerking met de gemeente Nijmegen organiseert Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een kleine expositie over de opgravingen in het Goffertpark het afgelopen jaar; te zien van woensdag 9 juni tot en met zondag 29 augustus in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis aan de Mariënburg 26.

Een oud Chinees spreekwoord zegt ‘Je leven begint op de dag dat je met een tuin begint’. Dat devies hebben zich veel tuinliefhebbers in en om Nijmegen ter harte genomen de afgelopen jaren. Vol trots presenteren zij op 19 en 20 juni tijdens het Open Tuinen Weekend hun cottagetuin, gemeenschapstuin, ecologische moestuin, schaduwrijke tuin of kleurrijk paradijs. Want de variëteit aan tuinen in de regio is enorm. De vereniging Groei & Bloei organiseert dit fraaie initiatief en koos dit jaar als thema ‘de Levende Tuin’. Op haar website nijmegen.groei.nl staan de locaties van dertig tuintjes en tuinen (in Nijmegen, Berg en Dal, Beuningen, Wijchen tot in Altforst en Dreumel) die tuinliefhebbers kunnen bezoeken tijdens het komend weekend.

De woningmarkt zit op slot, is overspannen, is krap, kookt over of is gek. Of dit alles tegelijk. De geleerden buitelen over elkaar heen om de juiste metafoor te kiezen voor de huidige situatie in de woningmarkt. In ieder geval is duidelijk dat woningzoekers in Nederland een serieus probleem hebben. Drie geleerden, planoloog Erwin van der Krabben, politiek econoom Angela Wigger en filosoof Jeroen Linssen, gaan dit probleem te lijf. Tijdens een lezing en aansluitende discussie van Radboud Reflects op maandag 21 juni benoemen zij de oorzaken van de gekte en de krapte en zoeken ze naar oplossingen om de woningmarkt toegankelijker en socialer te maken. Woningzoekers en andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd en kunnen zich aanmelden via de website van Radboud Reflects.

Digitale platforms veranderen de mens van een persoon naar een gebruiker. Dat is de essentie van het boek Lurking: How a Person Became a User van kunst- en technologiecriticus Joanne McNeil. Zij gaat in op de ongelooflijk complexe maar ook symbiotische relatie tussen technologie, het internet en gebruikers. Zij rekende bijvoorbeeld uit dat slechts een procent van de gebruikers nieuwe inhoud maakt en dat de resterende 99 procent alleen maar berichten bekijkt of op links klikt. En die laatste groep dient als voer voor de digitale economie, vindt McNeil. Op maandag 28 juni bespreekt de Oddstream Book Club het in 2020 verschenen boek van McNeil tijdens een onlinesessie. De boekbespreking begint om 20.00 uur, aanschuiven kan via een e-mail naar info@oddstream.nl.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl