Eelco van Gelderen hoort 24 uur per dag stemmen in zijn hoofd. Hij staat centraal in de documentaire Breinpijn over schizofrenie, psychoses en stemmen horen. Hij ontmoette Doetie Bakker, GGZ-medewerkster en documentairemaakster, na zijn opname op een psychiatrische afdeling. De film volgt hen beiden nadat bij Van Gelderen de diagnose schizofrenie is gesteld. De makers willen het stigma rondom psychische kwetsbaarheid doorbreken en tegelijkertijd een nieuw perspectief op het leven laten zien. Van Gelderen onderzoekt wat er mogelijk is binnen en buiten de psychiatrie om zijn leven terug te krijgen. Een enorm gevecht, wat veel van hem vergt, maar Van Gelderen is ervan overtuigd dat het hem gaat lukken. De documentaire is, tegen een kleine vergoeding, te zien op de website breinpijndocumentaire.com.
— & —
De Tweede Wereldoorlog raakte Nijmegen hard: 2200 burgerdoden en een totaal verwoest centrum. Na de oorlog begint de wederopbouw. De oorlog moest vergeten worden: Nijmegen keek vooruit. In slechts twintig jaar tijd, van 1945 tot 1965, krijgt de hele binnenstad een nieuwe vorm, met nieuwe architectuur. De tentoonstelling Kijk Omhoog, Kijk Vooruit laat de wederopbouw van de Nijmeegse binnenstad na de verwoestingen van 1944 zien. Aan bod komen de architectuur van de binnenstad, de iconen van de Nijmeegse wederopbouw, de nieuwe woonwijken, de industriële groei en natuurlijk het leven tijdens de naoorlogse periode. Kijk Omhoog, Kijk Vooruit is te zien in een speciale expositie in de Passage Molenpoort op de eerste etage, tot en met 21 november. Ga voor meer informatie naar wederopbouwstad.nl.
— & —
Het krijgen van een kind leidt tot evenveel CO₂-uitstoot als zo’n 36 trans-Atlantische retourvluchten per jaar. Is het met het oog op het klimaat dan nog wel moreel verantwoord om kinderen te krijgen? Dat taboe houdt klimaatfilosoof Marc Davidson en Femke Takes, sociaal filosoof, sterk bezig. Zij stellen de ethische dilemma’s rondom overbevolking en een mondiale geboortestop centraal tijdens een editie van Radboud Reflects. De lezing en aansluitende discussie zijn te zien in theater LUX op maandag 1 november. Kaarten zijn te verkrijgen via de website ru.nl/radboud-reflects.
— & —
„Rettet den Wald!”, riep Joseph Beuys, de Duitse kunstenaar, in 1971. Hij trok destijds samen met vijftig studenten ten strijde tegen de kap van bomen in het Grafenberger-bos bij Düsseldorf. Ze zorgden voor schone paden en markeerden de bedreigde bomen. Beuys was een van de eerste eco-kunstenaars. Zo plantte hij in de jaren tachtig in Kassel 7000 eiken, het grootste ecokunstwerk ooit. Vele kunstenaars zijn hem sindsdien gevolgd. De tentoonstelling Rettet den Wald! in Museum Het Valkhof toont hoe hedendaagse kunstenaars zich inzetten voor de bedreigde natuur. De tentoonstelling is te zien tot en met 5 december.